Camelia Smicală a ajuns un nume recunoscut deja la nivel internațional, din păcate, însă, din cauza dramei majore pe care o trăiește în Finlanda. România este ancorată la acest caz cutremurător, care pune, din nou, semne imense de întrebare la adresa sistemului nordic de protecție a copilului, iar românii trăiesc tragedia mamei, deja la nivel personal. Medicului Camelia Smicală i-au fost luați cu forța cei doi copii, duși în centre de plasament, despărțiți și chinuiți psihic, cu…acces la mama lor doar o dată pe lună. Totul pentru că românca a “îndrăznit” să divorțeze de un soț violent, dar finlandez.

Europarlamentarul umanist Maria Grapini, s-a remarcat, prin insistență și implicare, și în acest caz, adresând memorii și scrisori oficiale decidenților politici din Finlanda, luând cuvântul în Parlamentul European, mobilizând românii. Grapini consideră că tratamentul la care este supusă Camelia Smicală este inuman și nedemn de acest secol!

De Ziua Internațională a Copilului, europarlamentarul PPU-sl a transmis un mesaj emoționant familiei dezbinate brutal, Cameliei Smicală și copiilor Johan-Mihail și Maria-Alexandra.

“Aș vrea ca toti copiii să fie, de 1 Iunie, lângă părinții lor. Gândul îmi zboară către Finlanda, la Camelia și copiii ei, Mihail și Maria, care nu pot sa-si strângă în brațe mama și nici ei, copiii, nu se pot juca și nu pot să se îmbrățișeze. Sunt convinsă că doamna doctor ar fi dorit să le facă surprize copiilor, poate să le gătească mâncarea preferată, prăjitura specială, să se joace cu ei, să-i strângă la piept! Pentru noi, românii, Ziua Copilului e o sărbătoare de suflet. Prinși în agitația zilnică, stresați de viața deloc ușoară, copiii reprezintă reperul la care ne raportăm, baza existenței personale! 1 Iunie e o zi cu și pentru copiii noștri! Dragii mei, Mihail și Maria, aș vrea ca ziua reunirii să fie aproape, mă lupt pentru asta și o fac neîntrerupt! Pe  lângă demersurile oficiale, mă rog să fiți sănătoși, să aveți parte de ani buni și frumoși alături de mama voastră și să ștergeți din memorie urâtul acestei experiențe nefericite! La mulți ani, copii, aveti încredere în Dumnezeu și în oamenii care doresc să vă ajute, că se va rezolva și veți fi alături de mama voastră!”, a transmis Maria Grapini.