[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Între 30 noiembrie și 1 decembrie, în Malta, va avea loc o misiune comună a Comisiilor LIBE – Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne respectiv PANA – Comisia de anchetă pentru investigarea presupuselor contravenții și administrarea defectuoasă în aplicarea dreptului Uniunii în materie de spălare de bani și evaziune fiscală, misiune extrem de fierbinte, în condițiile în care mica țară a fost zguduită de scandaluri financiare – Panama Papers și răvășită de un atentat oribil în care și-a pierdut viața ziarista Daphne Caruana Galizia.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, face parte din misiunea malteză și va avea întâlniri cu reprezentanții FIAU (Inteligența financiară – Unitatea de Analiză), cu procurorul general, dr. Peter Grech, cu reprezentanți din Poliție, Departamentul de Investigare a Crimelor, dar și cu cei ai Autorității pentru Servicii Financiare. De asemenea, delegația Parlamentului European va purta discuții cu cei mai importanți ziariști din Malta.
Cel mai important punct din programul delegației europene va fi întâlnirea cu premierul Joseph Muscat.
Umanista Maria Grapini va vorbi în fața celor mai importanți oficiali maltezi din politică, Justiție, economie și mass-media despre valorile europene, despre lupta continuă pentru o Justiție dreaptă și despre respectul pentru instituții. Proeuropean convins, europarlamentarul român va insista pe importanța proiectului UE, pe nevoia de oameni competenți și valori.
“Cred în democrație si în valorile ei! Cred că într-o democrație trebuie respectate instituțiile, chiar dacă, temporar, sunt și persoane nepotrivite. Societatea civilă și presa sunt doi actori foarte importanți într-o democrație și fiecare parte trebuie să își joace rolul bine și corect. Avem nevoie de transparență în legiferare, dar și de respectarea legilor votate de parlamente. Cetățenii trebuie să se implice pentru construirea unei corecte scări a valorilor. Dacă vorbim de țara dumneavoastră, tragedia care s-a întâmplat cu jurnalista ucisă, Daphne Caruana Galizia, este greu de acceptat. Din păcate, au mai foști uciși jurnaliști și în alte state membre – să ne gândim la Franța! Siguranța cetățenilor este responsabilitatea statelor membre, dar și a UE”, este o parte a discursului Mariei Grapini, ce va fi susținut în cadrul misiunii din Malta.
Umanista va accentua ideile principale ale Rezoluției Grupului S&D, grup din care face parte în PE, idei care, concentrat, condamnă asasinatul, invită guvernul maltez să aloce toate resursele pentru a aduce autorii acestei crime în fața justiției, recunoaște eforturile depuse de Executiv pentru desfășurarea anchetelor independente privind acest asasinat, printre care se numără și colaborarea cu Europol și alte țări terțe, inclusiv FBI și experți criminaliști din Țările de Jos.
“Cred că trebuie să luptăm pentru transparență, instituții democratice, împotriva corupției și pentru respectarea drepturilor omului. Apreciez drept necesară activitatea Comisiei PANA, îi felicit pe colegi, în special pe Ana Gomez! Activitatea comisiei este concentrată pe nevoia de transparență, etică, echitate în tranzacții financiare și economice, pe funcționarea instituțiilor statului și pe respectarea Constituțiilor statelor membre. Este în interesul cetățenilor maltezi să existe o funcționare corectă a statului de drept, a Justiției, dar și o separare a puterilor în stat. Am susținut în țara mea, dar și în PE, obligativitatea legii răspunderii magistraților, pentru a crește exigența în decizii a procurorilor. Cu toții trebuie să răspundem, pentru ce facem și pentru ce nu facem!”, se mai arată în discursul Mariei Grapini din Malta.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]