Maria Grapini este singurul europarlamentar român prezent, în perioada 22-24 mai, în delegaţia Comisiei de Transport a Parlamentului European din Ţările Baltice, Estonia şi Lituania.  Tematica propusă de Comisia TRAN este generoasă şi actuală: reglementările UE în domeniu, condițiile speciale pentru destinații mici, indicele de conectivitate, transport aerian versus transport terestru în regiune, concurență sau complementaritate, impactul Brexit asupra aviației și impactul acesteia asupra regiunii.

Marţi, 23 mai, la Tallinn, membrii Parlamentului European au avut o întâlnire cu oficiali şi specialişti pe tema Rail Baltica, proiect cheie al infrastructurii UE pentru conectarea Finlandei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei, printr-o legătura feroviară europeană. Rail Baltica este unul dintre proiectele prioritare ale Uniunii Europene în domeniul rețelelor transeuropene de transport (TEN-T). Scopul final este o legătură feroviară continuă de la Tallinn (Estonia) la Varșovia (Polonia), care trece prin Riga (Letonia) și Kaunas (Lituania).  Ruta Baltică ar trebui finalizată până în 2025, iar legătura cu Varșovia până în 2030. Finalitatea vizează îndepărtarea blocajelor, construirea de conexiuni transfrontaliere care lipsesc, promovarea integrării și interoperabilității modale. Rail Baltica va fi sută la sută electric, deci cu zero emisii!

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini s-a declarat convins că modelul este unul care se poate aplica şi în Marea Neagră.

“Recent, la Varna, în cadrul conferinţei internaţionale pe tematica Mării Negre, în cadrul panelului pe care l-am moderat, s-a discutat exact acest subiect, al oportunităţilor pe care le avem, al proiectelor pe care le putem gândi împreună, pentru că Marea Neagră este, într-adevăr, o provocare majoră!  Având în vedere președințiile Bulgariei și României în fruntea Consiliului, din 2018-2019, consider că este important ca programele acestor țări să curprindă și proiectul privind lansarea unei noi cooperări europene pentru regiunea macro regională a Mării Negre. Sunt convinsă că această oportunitate ar sprijini creșterea economică în regiunea Mării Negre”, a declarat, la Tallinn, umanista Maria Grapini.