Catre
GUVERNUL ROMANIEI
DOMNULUI PRIM MINISTRU EMIL BOC

Domnule Prim ministru,

Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Romania, intrunita in aceasta luna la Conferinta anuala, protesteaza fata de modul in care guvernul intelege sa sprijine mediul de afaceri.
Femeile de afaceri nu pot fi de acord cu sacrificarea pensionarilor, a personalului din educatie, sanatate, cultura, sub pretextul ca doriti sa protejati mediul de afaceri. Consideram imoral, antisocial si antieconomic taierea pensiilor, drepturi castigate prin munca de milioane de oameni, fara sa se ia nici o masura activa de sustinere a mediului privat.

NOUA NE PASA!

Domnule Prim ministru, lipsa de implicare, responsabilitate, competenta si moralitate, a adus Romania in pragul falimentului.

Acum cand exista o acuta subocupare a fortei de munca, si pe de alta parte o birocratie excesiva dublata de cel mai inalt nivel de coruptie, va cerem sa intelegeti ca singurul mod in care se pot rezolva problemele bugetare si implicit sociale, este repornirea economiei, motivarea mediului privat, recapatarea increderii investitiilor.

In cadrul Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri s-au dezbatut problemele mai ales ale IMM.

Va solicitam, domnule Prim ministru :

1. Renuntarea la impozitul unic pe venit incepand cu 1 iulie 2010
2. Plata TVA la 30 de zile de la facturare, concomitent cu interzicerea deducerii de catre agentii economici a facturilor neachitate.
3. Renuntarea la OUG privind penalitati si dobanzi de 5% respective de 10%, doar de catre mediul privat, statul neplatind in cazul intarzierilor.
4. Retragerea OUG privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, avand in vedere prevederile inexacte, periculoase, care pot constitui instrumente de presiune si de incurajare a coruptiei. Este nevoie de o lege precisa pentru combaterea evaziunii cu pedepse clare atat pentru cel care face evaziune cat si pentru functionarul care o inlesneste.
5. Plata concediilor medicale pentru toti angajatorii care au platit CAS sa se faca de catre Casa de sanatate. Nu putem sa mai acceptam sa platim de doua ori si CAS-ul si concediile si sa recuperam banii pentru ce depaseste 5 zile de concediu dar peste 6-10 luni.
6. Revizuirea Codului Fiscal si rescrierea in totalitate cu toate modificarile solicitate privind eliminarea unor cheltuieli nedeductibile (ex. combustibil si piese de schimb-reparatii la masini), dar si simplificarea si diminuarea unor taxe si impozite.
7. Revizuirea Codului Muncii pentru simplificare, flexibilizare, coerenta, exactitate si diminuare a birocratiei.
8. Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru IMM-uri cu asigurarea cofinantarii pe proiect prin ajutor de la buget in cadrul schemei de minimis de 500.000 euro (asa cum a aprobat Comisia Europeana inca din ianuarie 2009).
9. Modificarea legii achizitiilor in scopul transparentizarii si a cresterii competitivitatii.
10. Masuri de stimulare:
a) Deducerea la persoane fizice a TVA pentru constructii de locuinte sau renovare.
b) Stimularea proceselor de inovare-cercetare prin neimpozitarea salariilor personalului care lucreaza in industrie si face cercetare pe produse pentru cresterea competitivitatii.
c) Deducerea impozitelor si taxelor pe salariu pentru salariatii care parcurg o forma de perfectionare in cadrul firmei.
d) In cazul infiintarii unei microintreprinderi sau IMM, impozitarea sa se faca gradual 0% in primul an, 50% din impozit in anul al doilea si impozitul normal in al treilea an de functionare.
e) Neimpozitarea profitului reinvestit, cu posibilitatea amortizarii mijloacelor fixe achizitionate.
f) Acordarea de bonusuri de 5% respectiv 10% pentru firmele care platesc anticipat taxele si impozitele cu 10 zile respectiv 20 de zile.

Domnule Prim ministru, stimati guvernanti
NOUA NE PASA!
Aratati-ne ca VA PASA!
Daca nu, este dreptul nostru sa nu va mai acordam incredere si
sa gasim formele constitutionale si legale sa protestam

Pentru CAFA
Maria Grapini
Presedinta Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania
Membru Fondator al Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Romania