Afirmatia nu-mi apartine, este titlul cartii scrise de OSKAR LAFONTAINE (fost ministru de finante al Germaniei) si CHRISTA MULLER, cercetator stiintific, in 1998.
Autorii afirmau in carte ca globalizarea asigura „bunastare si munca pentru toti”.
La acea vreme autorii erau sceptici cu tarile din Europa de est, legat de intelegerea modelului european de societate de catre acestea, avind in vedere experienta cu Germania de est. Se intrebau daca europenii din est nu vor astepta de la stat ca el sa organizeze in mod eficient economia si sa ingrijeasca si sa asigure social pe toti cetatenii sai.
Autorii mai spuneau : „Uniunea Europeana ar trebui sa se extinda, dar nu intr-un mod precipitat … ea (UE), ar trebui sa participe la dezvoltarea economiilor nationale ale rasaritului…..” Din carte mai rezulta ca primul lucru necesar ar fi O REFORMA INSTITUTIONALA pentru modelul de societate europeana.

Am recitit cartea si nu pot sa nu reflectez la ce se intimpla acum in Europa si in Romania, la 12 ani dupa ce a fost scrisa cartea.
Avem noi o adevarata reforma institutionala?
Avem noi o organizare eficienta a economiei, si e facuta de cine trebuie ?
Poate daca s-ar raspunde cel putin la aceste doua intrebari de catre guvernanti, parlament si cetateni, am putea lucra mai organizat si eficient si am putea spera la o crestere a calitatii vietii oamenilor.
De unde credeti ca trebuie sa incepem ?

O saptamina buna,
Maria Grapini