Zi extrem de importantă, joi, 10 ianuarie, la Bruxelles, pentru transportatorii români! În contextul pericolului real, generat de discutarea și adoptarea pachetului de mobilitate, în repere net dezavantajoase pentru statele est-europene, 10 ianuarie va rămâne ziua în care unitatea și-a arătat forța. De altfel, așa cum a văzut o Europă întreagă, transportatorii noștri au organizat un protest pașnic în fața Parlamentului European, pentru a-și striga drepturile, cu nimic mai speciale decât cele ale vesticilor. La protest au participat reprezentanți ai Fort, UNTRR, Bucovina, APTE 2020.

Alături de ei, încă de la primele ore ale dimineții s-a aflat europarlamentarul umanist, Maria Grapini, dedicat de ani buni cauzei transportatorilor români. Grapini i-a reprezentat la Bruxelles, prin intervenții și solicitări permanente și pertinente, cerând liderilor europeni să țină balanța dreaptă și în această chestiune, vitală pentru economia națională.

Joi, 10 ianuarie, Comisia TRAN a PE a obținut, pe fondul acestor presiuni decente, dar susținute, o primă victorie în bătălia de durată pe subiectul mobilității. Maria Grapini este parte a acestei victorii.

Deşi a fost invitată de către primul ministru al României, Viorica Dăncilă, la concertul  extraordinar susținut de orchestra Uniunii şi corul Filarmonicii George Enescu, cu ocazia debutului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, Maria Grapini a rămas la Bruxelles, să lupte și să voteze, în Comisia TRAN, pe pachetul de mobilitate I.

Acesta conţine trei regulamente importante pentru transportatori şi anume  referitoare la detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier, timpii de conducere şi de odihnă ai șoferilor profesioniști şi  adaptarea la evoluțiile din sectorul transportului rutier.

Împreună cu colegii din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Spania și alții, europarlamentarul umanist a luptat să contracareze prevederile regulamentelor care ar aduce consecinţe negative asupra economiei României şi a transportatorilor din Est. Grapini susţine continuarea liberalizării pieței transportului rutier de marfă, în condiții juste însă.

Victoria în TRAN a fost una majoră: două dintre rapoarte au fost respinse, cel referitor la detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier şi cel referitor la timpii de conducere şi de odihnă ai șoferilor profesioniști. Cel de-al treilea raport a fost adoptat în Comisie.

“Atunci când este solidaritate și unitate putem câștiga!

În Comisie au fost respinse rapoartele privind detașarea, respectiv timpii de odihnă si condus. Raportul privind cabotajul din păcate a fost votat foarte strâns. Important este că ne-am unit, eurodeputații români din Comisia TRAN cu cei din Bulgaria, Polonia, Ungaria, apoi si Spania, parțial! Avem o primă victorie prin respingerea celor doua rapoarte și urmează să ne organizăm pentru următoarea etapă! Am sentimentul datoriei îndeplinite! Azi a fost un exemplu de unitate! Indiferent de grupul politic, azi am respins la vot două rapoarte care ar fi scos transportatorii din țările est-europene de pe piața UE!

Am fost alături de protestatari, rămân alături de ei, sper ca transportatorii români să fie susținuți și în Consiliul European.”, a declarat, imediat după încheierea ședinței de la Bruxelles, Maria Grapini.