Am acceptat cu mare placere provocarea dlui Bogdan Manolea si leapsa primita pe blog-ul meu de la dna Dorina Gutu.
O sa redau mai jos raspunsurile mele la cele 7 intrebari ale dlui Bogdan Manolea, raspunsuri ce se regasesc si pe blog-ul dlui Bogdan Manolea.
Pentru a vedea si intrebarile puteti accesa aici http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=intrebarile_mele_pentru_candidatii_de_la…

1. Domnul Bogdan ar fi putut citi mai atent continutul directivei, si ar fi observat ca aceasta este facuta special pentru a acoperi si serviciile on-demand oferite prin web. Apoi, singura influenta asupra site-urilor respective va fi impunerea unui control mai strict (daca domnul ar fi folosit youtube ar fi observat ca acesta exista) pentru a nu permite minorilor accesul la programe cu continut necorespunzator (de orice fel). Ca tot vorbeam de YouTube. Acesta beneficiaza de o echipa de cenzori care verfica in permanenta continutul postat, stergand sau marcand corespunzator videoclipurile nepotrivite. In mare, din ce am citit, directiva nu va afecta in mod semnificativ interactiunea utilizatorilor obisnuiti cu astfel de servicii, reprezentand mai mult un update (pentru a include noile tehnologii) al vechii directive „Televiziune fara Frontiere” (adoptata in ’89 si amendata in ’97 si ’06).
2. Raspunsul (meu) este categoric NU, deoarece, pentru moment, Uniunea Europeana este un paradis al dezvoltatorilor software open-source, si consider ca asa ar trebui sa ramana. Pachetele software sunt protejate deja prin legea copyright-ului. Indiferent daca acestea sunt open-source sau closed-source, acestea se supun reglementarilor in privinta drepturilor de autor. Pentru mai multe detalii am gasit un articol pe BBC (partea buna e ca sunt incluse si cateva opinii ale unor oameni importanti din industrie):http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4655955.stm
3. O vad ca o incalcare a drepturilor omului. Accesul la internet (si la resursele de orice fel) nu ar trebui ingradit (vreti sa urmam exemplul Chinei, Iranului si al altor state care au sisteme de filtrare a accesului la internet)? In opinia mea ar trebui mai bine reglementate (vezi FDA din America) modalitatile prin care se pot procura substantele sau dispozitivele necesare realizarii unor astfel de dispozitive sau propunerea unor masuri pentru cresterea gradului de securitate in locurile publice.
4. In momentul in care nu va mai fi o problema achizitionarea unei licente de windows pentru utilizatorul de zi cu zi, voi fi de acord cu propunerea. Altfel, trebuie tinut cont si de contextul intern: 99% dintre utilizatorii calculatorului in Romania au/detin cel putin un fisier care incalca drepturile de autor (fie el mp3, font, film sau chiar un intreg sistem de operare).
5.Voi propune dezbateri publice in fiecare tara,voi colabora cu asociatiile de producatori dar si cu reprezentanti ai consumatorilor si apoi voi definitiva pozitia fata de aceasta problema.
6. am deja un blog: http://www.mariagrapini.ro/blog/. Va fi actualizat cam de 2 ori pe saptamana
7. in maxim 2-3 zile, depinde de problema in discutie.