Parlamentul European, întrunit săptămâna aceasta la Strasbourg, a luat în discuție, marți, 17 aprilie, o temă pe cât de actuală, pe atât de sensibilă: introducerea unui instrument european de finanțare și susținere a organizațiilor societății civile care promovează democrația, statul de drept și valorile fundamentale în cadrul UE.

Umanista Maria Grapini, susținătoare deschisă a ONG-urilor, cu condiția să-și declare transparent scopurile, iar acestea să fie în numele democrației, a luat cuvântul în plen și a punctat cheia realității internaționale în care se discută acest subiect. Europarlamentarul român a înființat mai multe astfel de organizații neguvernamentale, în Timișoara, București, peste tot în țară, astfel că are experiență și expertiză în domeniul ce creează tensiuni în Europa și-n lumea întreagă.

Maria Grapini a spus, marți, la Strasbourg: “Cred că este nevoie de o societate civilă puternică, dar care să fie echidistantă, transparentă în ceea ce privește activitatea și finanțarea. Tocmai de aceea, cred că este bine să avem un instrument european unitar de măsurare, evaluare și finanțare. În același timp, pentru credibilizarea lor, este nevoie de transparență din partea ong-urilor privind finanțarea si activitatea prestată. Nu trebuie sa fugim de adevăr, știm că există în Europa ong-uri finanțate de alte țări non-europene și trebuie să ne întrebăm: ce e mai bine? Să asigurăm o finanțare europeană transparentă ong-urilor independente, sau să fie finanțate ong-uri care luptă să dărâme democrația? În democrație avem nevoie de instituții puternice, dar și de o societate civilă cu un nivel ridicat de responsabilitate și educație civică”.