Discuţiile purtate cu firmele mici si mijlocii, scrisorile primite de la intreprinzători, confirmă ceea ce am spus de nenumarate ori; segmentul care ar trebui să fie motorul economiei – IMM-urile este paralizat de lipsa de măsuri active pentru deblocarea consumului, deblocarea creditării şi relansarea investiţiilor. Din 2009 şi până azi nu au existat decât taxe suplimentare, majorare de TVA, măsuri birocratice suplimentare etc.
Este absurd să te lauzi ca Guvern că se aplică neimpozitarea profitului reinvestit din octombrie 2009, când şi acum nu s-a corectat HG pentru a se putea amortiza mijloacele fixe astfel achiziţionate, deşi personal am cerut încă de când era ministru domnul Videanu.
Este o minciună afirmaţia Guvernului că se aplică OUG 92/2009, prin care se amâna obligaţiile restante la plată ale agenţilor economici afectaţi de criză (cei care nu aveau restanţe la plăţi în septembrie 2008), pentru că in practica NU SE APLICA.
Este o ipocrizie când spune premierul Boc şi parlamentarii PDL, că s-a acordat pe perioada crizei sprijin IMM-urilor, prin acordarea de ajutoare de stat de 200.000 de euro pe 3 ani cumulat, când aceste ajutoare au funcţionat înainte de 2009 şi când în UE, din ianuarie 2009, tocmai datorită recunoaşterii crizei, s-au acordat 500.000 euro pe 3 ani cumulat.
Efectele măsurilor spuse şi neaplicate dar şi a introducerii de taxe suplimentare, TVA majorat, măsuri birocratice (exemplu de revenirea la depunerea lunară şi nu trimestrială a declaraţiei recapitulative de TVA) a dus la blocarea activităţii miilor de IMM-uri, falimentarea a sutelor de mii şi ajungerea la circa un milion de şomeri.
Dezastrul ecomomic trebuie oprit!
În mod ipocrit Guvernul se laudă cu creşterea exportului care, nu se datorează lui, ci efortului întreprinzătorilor de a face produse competitive cu riscu scăderii profitului, (pentru că au crescut preţurile aberant de mult la combustibil şi implicit la transport, la materii prime) şi pieţelor externe care au ieşit din criză. Dar uită să explice de ce a tăiat din bugetul pe acest an 26% din suma solicitată de Consiliul de Export, pentru promovarea exportului românesc .
Singura soluţie pentru oprirea dezastrului economic este un alt Guvern. PC susţine în ACD toate măsurile pentru o nouă guvernare.