Plen plin și miercuri, 12 septembrie, la Strasbourg. Europarlamentarii au dezbătut subiecte legate de importanța modernizării Europei, de agenda viitorului mobilității în UE, neomițând să analizeze și necesitatea introducerii portalului digital unic, menit să îmbunătățească funcționarea pieței unice.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut, la rându-i, o zi încărcată, cu luări de cuvânt la absolut tot ce s-a dezbătut în plen.

Cât privește Europa în mișcare, umanista a precizat, în fața colegilor eurodeputați, că, fără doar și poate, transportul influențează tot, economia, randamentul, productivitatea, mediul și, evident, viața oamenilor.

“În domeniul transportului trebuie să avem o viziune! Nu putem să schimbăm infrastructura, fie ea rutieră, feroviară sau de orice altă natură, așa cum schimbăm un mobilier! De aceea, doamnă comisar, vorbim despre o problemă foarte complicată, să finalizăm în sfârșit pachetul de mobilitate și să vedem cum facem o agendă și o viziune pe termen lung, pentru că avem nevoie să ne adaptăm, să avem o Europă digitalizată. Mai mult, trebuie să adaptăm și transportul la aceste noi tehnologii și, sigur, să venim din urmă cu automobile moderne, asistate de calculator, pentru transportul rutier.”, a declarat în plenul PE, Maria Grapini.

În privința portalului digital unic, umanista l-a definit drept unul îndelung așteptat de cetățeni, de întreprinderi, mai ales de IMM-uri, Grapini fiind vicelider al Intergupului pentru IMM-uri din PE.

“Acest portal vine în sensul îmbunătățirii funcționării pieței unice. Digitalizarea este un alt obiectiv al Comisiei, iar portalul rezolvă această problemă. Amănuntul important este că munca aceasta administrativă este facilitată prin portalul unic, va exista și o traducere în limba engleză iar statele vor avea foarte mare răspundere! Consider că trebuie să fie nediscriminatoriu, să se adreseze și persoanelor cu dizabilități, să fie ușor pentru toți cetățenii, căci până la urmă pare că munca noastră este abstractă. Trebuie să facem ceva care să ajungă la cetățean și să fie bine recepționat. Astfel, câștigă toată lumea, interconectăm cetățenii și companiile, întreprinderile cu autoritățile locale, cu cele centrale și asta nu doar în statul în care sunt rezidenți, ci și în alte state.”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.