[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Sub titulatura “Cel mai bun raport calitate-preț: o abordare durabilă a achizițiilor publice pentru infrastructură”, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, este gazdă și organizator al unei mese rotunde așteptate cu interes în mediile publice și private, la care vor lua parte toate părțile implicate în anevoiosul subiect al strategiei de achiziții publice, la nivel european.
Pe 4 septembrie, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, românca Maria Grapini și prestigiosul UNIFE – Asociația Industriei Europene de Aprovizionare Feroviară propun o discuție aplicată privitoare la principiul MEAT (Most Economically Advantageous Tender), adică oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în practicile de achiziții publice, care, în opinia umanistei, poate duce la o abordare mai durabilă a achizițiilor publice pentru infrastructură.
Europarlamentarul PPU-sl a decis ca Grupul de bază al evenimentului să fie format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai industriei europene, adică ai celor implicați în construcția unei legislații corecte și transparente, dar mai ales unitare, la nivel de UE.
Maria Grapini este susținător al apariției cât mai rapide a acestui pachet legislativ, în condițiile în care, așa cum declară, “achizițiile publice reprezintă o parte semnificativă a economiei UE, considerat un element-cheie pentru stimularea economiei europene, care urmărește obiective strategice, cum ar fi inovarea tehnologică, obiectivele sociale sau ecologice.”. Mai mult, Grapini cunoaște foarte bine realitatea îngrijorătoare din România, privitoare la acest veritabil nod gordian, și situațiile imposibile în care sunt puse frecvent autoritățile publice, atunci când trebuie să apeleze la sistemul în cauză.
“Am pledat la Comisia Europeană și am avut numeroase intervenții în dezbaterile din comisii, pentru modificarea Directivei pentru achiziții publice. În multe state, din păcate și în România, transpunerea în legislațiile naționale a fost făcută într-o variantă care induce ineficiență, timp îndelungat până la finalizare și preferința pentru prețul cel mai mic! Sper ca, prin modificarea Directivei, în sensul eliminării unor prevederi interpretative, să se modifice legislația națională, dar mai ales să se aplice corect!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.
Evenimentul din 4 septembrie, organizat de umanistă, va întoarce pe toate fețele principiul MEAT, cu precizarea că el este perfectibil.
“În 2014, modernizarea cadrului UE în domeniul achizițiilor publice a marcat un pas pozitiv prin transformarea așa-numitului principiu al ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, ce stă la baza acordării contractelor. Cu toate acestea, MEAT poate fi evaluat în moduri diferite, iar atribuirea contractelor bazate exclusiv pe criterii de preț este încă o posibilitate. După cum a precizat Comisia Europeană în strategia sa de achiziții publice din octombrie 2017, 55% din procedurile de achiziții publice utilizează încă cel mai mic preț ca singurul criteriu de atribuire. Cu toate acestea, o abordare bazată pe cel mai bun raport al calității prețurilor este cel mai probabil să garanteze cea mai bună utilizare a banilor publici”, susține Maria Grapini.
În 4 septembrie, la Bruxelles, umanistei îi vor sta alături Garcia Porras Bonifacio, șef de unitate la DG GROW – Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, Philippe Citroën, director general al UNIFE, Vincent Detemmerman, FIEC (Federația belgiană în domeniul construcțiilor), Guido Nelissen, consilier economic, IndustriAll, colegi europarlamentari.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]