[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Unul dintre cele mai sensibile domenii de interes internațional, deci și european, cel al stupefiantelor, este – curios și de neînțeles pentru foarte mulți – lăsat la voia subsidiarității, fără prea multe valuri de data aceasta, astfel că la nivelul Uniunii Europene, nu există o prevedere care să interzică consumul de droguri în statele membre!
Statisticile negre, distrugerea psihică și fizică, intrarea tot mai rapidă a tinerilor în cifrele internaționale ale morții, toate sunt înspăimântătoare și nu lasă loc de comentarii.
Între 2013 și 2016, cel puțin 83,2 milioane de europeni au raportat că au consumat cannabis cel puțin o dată în viață, în timp ce 17,1 milioane, respectiv 12 milioane, au încercat cocaina și amfetaminele. În plus, 1,3 milioane de adulți sunt consumatori de opioide cu grad ridicat de risc. O mica doză de optimism vine din faptul că prevalența consumului înregistrat de substanțe opioide de mare risc s-a stabilizat, iar în unele țări chiar a scăzut; prevalența generală a bolilor infecțioase a început să scadă din 2013. În ciuda acestei evidențe, în 2014, în UE au survenit cel puțin 6 800 de decese cauzate de supradoze.
Consumul de droguri este concentrat preponderent în rândul tinerilor (cu vârste între 15 și 34 de ani), aproximativ 17,8 milioane de tineri adulți au consumat droguri în ultimul an (2013), iar numărul de decese cauzate de consumul de droguri a crescut, tot de atunci.
Comisia Europeană transmite periodic informări și comunicări Parlamentului European și Consiliului, în care insistă pe necesitatea punerii în aplicare a strategiei europene în domeniul consumului de droguri, fără rigori însă, astfel că fiecare stat este liber să decidă cum și dacă interzice acest flagel.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, are o poziție clară, fără ocolișuri, iar subiectul este unul care, în opinia sa, nu se rezolvă doar cu statistici.
“Dacă pentru unii europeni aceste cifre sunt strict o parte de statistică, dacă pentru unele state subiectul este limpede, lămurit și reglementat – în sensul consumului LIBER de droguri! – pentru mine, ca român, ca femeie, ca mamă, ca bunică, este revoltător! Problema drogurilor nu este negociabilă: drogurile ucid, drogurile trebuie strict interzise iar traficanții pedepsiți! Cred și susțin existența unor reglementări unitare în UE! Altfel, ajungem din nou la subiectul dublei măsuri și nu este echitabil. Remarc public faptul că țara care se opune vehement intrării noastre în spațiul Schengen, Olanda, este paradisul consumatorilor de droguri, la liber! În Olanda, după cum știți, stupefiantele se găsesc oriunde și nu există posibilitatea ca vânzătorii sau consumatorii să poată fi trași la răspundere. Păi, haideți să cerem și noi, ca români, să se respecte unitatea în măsuri și impuneri, având în vedere mobilitatea și piața internă! România poate face o astfel de solicitare oficială! Statele membre ale UE se ghidează după principiul unității. Ori e unitate în toate domeniile, ori e tratament preferențial…”, a declarat umanista Maria Grapini.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]