Joi, 14 februarie, plenul Parlamentului European de la Strasbourg a discutat și tema consolidării competitivității pieței interne, prin dezvoltarea Uniunii Vamale a Uniunii Europene și a guvernanței acesteia, obiectiv capital al Uniunii Europene, în perspectiva imediată.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, susținător al unei Uniuni Vamale puternice și viabile, a intervenit în plen, apărându-și atât raportul VAMA – unde este raportor – cât și întreg angrenajul pe care îl presupune o asemenea structură economică europeană, de la drepturi ale consumatorilor și până la o competiție corectă în piața comună.

“Astăzi, s-a spus despre Uniunea Vamală că are un caracter prioritar iar competitivitatea pieței interne depinde de modul în care funcționează ea, respectiv codul vamal. Eu sunt raportor pe raportul VAMA și vom avea trilog în 7 martie. Nu mai vreau să se amâne, dar dacă nu vom avea și informatizare și norme comune de verificare a mărfurilor atunci nu putem să vorbim de competitivitate, nici de siguranța produselor. Nu putem să vorbim despre protecția consumatorilor, nu putem să vorbim despre competitie corectă în piață și nici nu putem să vorbim despre diminuarea corupției, pentru că trebuie să știm că în vămi există această corupție pentru a se trece produse care sunt neconforme! De aceea, doamna comisar, vă rog foarte mult insistati, avem de negociat un punct în raportul meu și nu voi ceda la acest lucru! Vreti să se taie din buget dacă Brexitul se va întâmpla?! Dacă tăiem din buget nu va funcționa niciodată Uniunea Vamală!”, a spus, tranșant, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.