Ediția cu numărul 2 a concursului “Copiii și poezia”, gândită și organizată de către liderul filialei PPU-sl Săcălaz, Cornel Mureșan, desfășurată vineri, 2 martie, în sala plină a Căminului Cultural, a fost un nou succes umanist! Evenimentul este unul dedicat creației și nu recitării, astfel că talentul și inspirația sunt cele care îl guvernează, cele care scot ce e mai bun și frumos din copiii pasionați de poezie.

Invitatul special a fost, ca și anul trecut, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, așteptat cu mare drag și interes la Săcălaz, pentru că este un exemplu pentru cei de aici, fie că sunt elevi, părinți sau prieteni umaniști.

Concursul a fost dinamic, mulți dintre elevii prezenți înscriindu-se pe loc în concurs, cu creațiile pe care n-au mai apucat să le anunțe, ba chiar inedit, pentru că o fetiță a ieșit, preț de zece minute din sală, și a compus ad-hoc o poezie. Organizarea lui Cornel Mureșan a fost profesionistă, cu juriu, diplome și premii.

Maria Grapini a deschis concursul cu un discurs cald și țintit, insistând pe nevoia de educație serioasă și ambiție negreșită.

“Tot ce înseamnă creație, fie că e poezie, proză, muzică, artă în general, ne dezvoltă mintea! Sunt aptitudini dobândite pentru viitor, pentru a ști să alegeți ce e bun și frumos, ce vă place și ce nu. Când creezi, gândești frumos, ai inimă bună! Fără educație, nu putem avea o Românie bună și frumoasă! Noi, umaniștii, gândim și organizăm acțiuni care se adaugă educației, pentru că știm că sunt cele mai importante! Voi chiar puteți schimba realitatea și asta aici, în țara noastră! Trebuie să existe ACASĂ! Să știți că toți românii plecați în străinătate, din diverse motive, au o jale în suflet. Cred în șansa României, cred în voi, copii și tineri care pot schimba viitorul nostru!“, a declarat liderul umanist, Maria Grapini.

Concursul de la Săcălaz a fost o revelație pentru profesor Veronica Bălteanu, membru al juriului, care a continuat ideea Mariei Grapini și le-a transmis micilor creatori de frumos un îndemn simplu: Învățați multă carte!

Poeziile din concurs au avut diverse teme, de la iubirea pentru mamă, la anotimpuri, istorie, animalul preferat sau…iubire pură. Aceasta din urmă, sub titlul “Am plâns prin somn”, scrisă de un Cristian extraordinar, de 14 ani, a strâns cele mai multe voturi și a fost declarată câștigătoare. Dacă mai spunem că acest băiat sensibil este în plasament și că nu-și cunoaște părinții…e suficient. Juriul aflase aceste detalii după decizia de a-i acorda premiul întâi, dar a fost cu atât mai mulțumit de decizie, odată ce i s-a spus din public.

Maria Grapini a fost impresionată de poezie, de atitudinea lui Cristian, de sensibilitatea versurilor:

Am plâns prin somn, visasem/Din suflet că-mi dispari/Și m-am trezit în noapte/Și-am plâns cu lacrimi mari.

Toți copiii înscriși în concurs au primit diplome de participare, cărți și alte premii.

“Cu siguranță, acest concurs de creație va avea foarte multe ediții! Felicitări copiilor, dascălilor, părinților, organizatorilor! Abia aștept să revin la Săcălaz!”, a spus, în final, umanista Maria Grapini.