Politica si institutiile publice sunt singurele modalitati de a construi state si un sistem global care sa fie puternice?
Pot fi acestea si umanitare si oneste?
Sunt intrebari la care ar trebui sa raspundem. Specialistii spun ca exista nevoia de a construi institutii publice puternice si responsabile, care sa fie publice in cel mai bun sens al cuvintului, dar realitatea arata ca se intimpina o rezistenta inversunata. Sunt specialisti care spun ca statul trebuie sa se retraga, sa nu mai intervina atit de mult in economie. Pe de alta parte exista voci in societate care cer interventia statului in politici publice de protectie sociala. Trebuie gasit un echilibru intre politicile publice, interventia statului, asigurarea sigurantei drepturilor constitutionale ale omului si retragerea statului din activitatile ce pot fi facute prin functionarea economiei de piata.
Problema este de VOINTA in renuntarea la actiuni din care se obtin privilegii si in eliminarea CORUPTIEI.
Coruptia ii avantajeaza pe citiva in defavoarea majoritatii, ea intirzie si altereaza dezvoltarea economica, incalca drepturile fundamentale. In situatia in care institutiile statului sunt slabe, aceasta are, de multe ori, legatura cu violenta.
CE FACEM SA LIMITAM CORUPTIA, care are legatura cu bogatia si puterea?
Maria Grapini