[fusion_text]
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a avut drept temă de discuție primordială, joi, 31 august, statutul actual fragil al Poloniei în UE, odată ce parlamentul țării a adoptat patru legi care, în opinia Europei, afectează independența sistemului judiciar și a statului de drept.
Membră a Comisiei LIBE, umanista Maria Grapini a transmis informațiile direct de la ședință, pentru o punere în temă corectă a cetățenilor români.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a susținut, din start, că guvernul polonez nu vrea să pună în aplicare măsurile intermediare care au fost propuse de CE și că a transmis, în numele forului european, o scrisoare Poloniei despre îngrijorările și pericolele inerente.
Miniștrii polonezi au refuzat, din nou, invitația Bruxelles-ului, preferând exclusiv declarații în presa națională. “Statul de drept este ceea ce ne definește ca europeni, în același timp definește funcționalitatea UE, cum ar fi, spre exemplu, piața internă, care se bazează pe încrederea guvernelor statelor membre”, a spus ieri Timmermans.
Discuțiile din Comisia LIBE au fost destul de tensionate, cu numeroase intervenții din sală, dinspre susținătorii, dar și dinspre contestatarii regimului polonez. S-au spus lucruri grave, cum ar fi faptul că nu e prima oară când este periclitat statul de drept în această țară, sau că Polonia mimează o democrație de fațadă. Guvernul polonez trăiește, în opinia unora, într-o lume paralelă, ducând o luptă asumată împotriva liberalismului.
Vicepreședintele Frans Timmermans a reiterat faptul că Polonia este parte din tratatul de la Lisabona, cu reguli și obligații, iar când acestea nu se respectă Comisia trebuie să intervină.
“Nimeni nu e mulțumit că trebuie să facem față acestei situații. Nu e doar o chestiune poloneză, pentru că există valori comune și reguli comune. Există o piață internă, să spunem clar și tare, independența curților poloneze nu poate fi pusă sub semnul întrebării, chiar dacă guvernul polonez nu e dispus să intre în dialog. Astfel, în afara procedurilor oficiale, v-aș cere să încercați să luați legătura cu politicienii din Polonia, pentru a rezolva situația. Nu-mi imaginez UE fără Polonia!”, a mai spus vicepreședintele CE.
Cel mai grav lucru, invocat în Comisia LIBE, a fost, după cum a precizat Maria Grapini, posibilitatea activării de Comisia Europeană a articolului 7 din Tratatul UE, dacă Polonia îşi va implementa reformele privind organizarea justiţiei în forma actuală. Această procedură inedită ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al acestei ţări în cadrul Consiliului UE, instanţă ce regrupează cele 28 de state membre.
[/fusion_text]