Marți, 5 iunie, în Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc o întâlnire privind politicile bugetare în domeniul turismului, între delegația Croației și reprezentanții Comisiei TRAN a PE. Europarlamentarul PPU-sl, membru al Comisiei TRAN, Maria Grapini,  a participat la discuțiile importante, purtate cu reprezentanți ai Ministerului pentru Turism croat, reprezentanți ai Manifestului European pentru Turism și reprezentanți ai Consiliului Global pentru Călătorii și Transport (WTTC) și a oferit detalii importante mass-media din țară.

Scopul întâlnirii a fost de a stabili o posibilă cooperare în vederea obținerii unei linii bugetare speciale în următorul Cadru Financiar Multianual. În acest moment, ideea nu este realizabilă deoarece nu există consens între Comisia Europeană, Consiliul European, pe de o parte, respectiv Parlamentul European, pe altă parte. Românca Maria Grapini speră, însă, într-o schimbare de abordare europeană, pentru că demersul este, în opinia sa, unul extraordinar.

Ideea desprinsă în urma discuțiilor cu reprezentanții Croației și ai PE este simplă:  trebuie întreprinse cât mai multe demersuri către Comisia Europeană pentru a obține această linie bugetară, în paralel cu un front comun al companiilor mari, care trebuie să declanșeze o campanie de informare susținută către Ministerele pentru Turism din țările lor despre această inițiativă, pentru ca acestea la rândul lor să influențeze Consiliul în acest sens!

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, cât și ceilalți membri ai Comisiei TRAN susțin public o linie bugetară specială în noul Cadru Financiar Multianual. Umanista a fost singurul eurodeputat român care a participat la dezbatere și care a susținut manifestul!

“Delegația Croației a propus comisiei TRAN un proiect pe care îl susțin cu toată convingerea! Mă bucur mult că și România, prin ministrul Turismului, susține acest proiect. Dorim ca în noul CFM sa existe linie bugetară distinctă! Ar fi o premieră extraordinară să existe o finanțare directă a activității de turism, ținând cont de aportul turismului și de cel al industriei hoteliere în PIB-ul Europei, în creșterea numărul locurilor de muncă, de  efectul benefic generat, asupra schimburilor culturale sau cunoaștere reciprocă”, a declarat europarlamentarul PPU-sl.

Maria Grapini a mai amintit faptul că în mandatul său a mai întâlnit propuneri de proiecte pilot pentru turism, unul dintre ele, aprobat deja, vizând un Brand european pentru destinația turistică Europa.

“Sper ca, împreună cu guvernele care susțin acest proiect, să obținem linie bugetară dedicată turismului în Cadrul financiar de după 2020! Ar fi extraordinar pentru Europa, extraordinar și pentru România!”, a conchis umanista.

Practic, marți, 5 iunie, la inițiativa Croației, părțile interesate din sectorul public și privat din domeniul turismului s-au unit pentru a prezenta un Manifest european pentru investițiile directe în turism în cadrul CFM post 2020, document care subliniază prioritățile politice ale UE pentru acest sector în următorii ani și pe care românca Maria Grapini – accentuăm: singurul europarlamentar român care a participat la dezbaterea importantă! – îl susține cu tărie.