Organizator și gazdă, Maria Grapini a invitat românii, marți, 10 iulie, la un eveniment de suflet, desfășurat în Parlamentul European, numit “Rolul Ortodoxiei în Europa și în România”. În Anul Centenarului, europarlamentarul PPU-sl a marcat o premieră sensibilă și emoționantă, invitând preoți în inima Europei care au cântat rugăciunea Tatăl Nostru, în debutul conferinței. Oaspeții Mariei Grapini au fost surprinși în cel mai sincer mod de a-ți arăta apartenența spirituală, au aplaudat și au felicitat-o pentru o asemenea inițiativă de suflet. Cei 12 preoți care au oferit momentul emoționant aparțin Fundației Filantropia și s-au alăturat reprezentanților Ortodoxiei Române de la Bruxelles, precum și celor ai Ciprului.

Evenimentul, dedicat românilor și ortodocșilor din întreaga Europă, a fost un succes la scenă deschisă, confirmat de toți participanții. Au participat: Federația” Filantropia din România, reprezentantul Bisericii Ortodoxe la UE, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Cipru, eurodeputați din Grecia, Cipru, România, o delegație din Timișoara și din partea Ambasada României în Bruxelles, Reprezentanța Permanentă la UE a României, români care trăiesc în Belgia. Au luat cuvântul reprezentantul bisericii din Cipru și eurodeputați din Grecia si Cipru, cu toții insistând pe nevoia unității și solidarității cu Biserica Ortodoxă.

Europarlamentarul PPU-sl este binecunoscut pentru implicarea în promovarea românismului, a celor mai sfinte valori ale țării pe care o reprezintă în PE, pentru sinceritatea și insistența cu care pledează cauza României, ori de câte ori intervine în plenul forului legislativ european, pentru dragoste de neam și țară. Demersurile Mariei Grapini sunt recunoscute de către reprezentanții diasporei române și salutate de toți cei care încă simt românește.

Acum, în An Centenar, europarlamentarul PPU-sl a continuat firesc organizarea acțiunilor și a evenimentelor speciale dedicate semenilor din țară și de pretutindeni, pentru că acesta este crezul său.

Conferința organizată și găzduită de Maria Grapini s-a desfășurat pe două paneluri, Rolul Ortodoxiei în Europa și în România, respectiv lansare de carte, Dora d’Istria, autor Roberta Fidanzia, în prezentarea prof.univ.dr. Viorica Bălteanu.

În cadrul primului panel, au conferențiat preot George Valcu – secretar la Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române la instituțiile europene, preot Ciprian Ioniță – președinte,  Federația ”Filantropia” din România, europarlamentari invitați. Ulterior, a urmat o sesiune de dezbateri, cu întrebări și răspunsuri și panelul doi, dedicat culturii și volumului inedit de carte al Robertei Fidanzia.

În finalul evenimentului, interpretul Alexandru Pop a cântat piese populare românești, cu mesaj curat și emoție pură.

“Ce poate fi mai minunat decât sa pui la un loc credința, ortodoxia și cultura, să comunici cu sufletul si să construiesti punți între oameni și națiuni? Acesta trebuie să fie proiectul european și național!”, a declarat Maria Grapini, la încheierea evenimentului emoționant din PE.