[fusion_text]
Creşterea alarmantă a cazurilor de regim cel puţin îndoielnic, la adresa copiilor luaţi de lângă mamele lor, cel mai recent fiind al româncei Camelia Smicală, a determinat-o pe umanista Maria Grapini să nu-i slăbească pe oficialii din Comisia Europeană, cu luări de poziţie şi întrebări oficiale, pe acest subiect grav. Astfel, cel mai activ europarlamentar român a revenit, recent, cu o solicitare care se numeşte “Copiii răpiți de lângă mame sub pretextul protejării lor”: “Avem tot mai multe cazuri într-un număr de țări aflat în creștere precum Norvegia, Finlanda, Germania, în care copiii sunt răpiți de lângă mame, pe motivul protejării lor. Ce poate și ce va face Comisia Europeană pentru respectarea drepturilor omului și ale copilului, ținând cont de interesul superior al copilului?”, a scris Grapini Comisiei Europene.
Răspunsul a venit prompt, din partea comisarului Vera Jourova. Acesta îndreaptă, din start, responsabilitatea majoră către fiecare stat membru.
“Normele de drept material privind relațiile de familie și protecția copilului sunt de competența exclusivă a statelor membre. Toate statele membre ale UE au ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului și au obligația de a acționa pentru a proteja copiii care suferă sau sunt expuși riscului de violență, abuz sau neglijare.
Orientările ONU privind îngrijirea alternativă a copiilor au instituit standarde adecvate în ceea ce privește cazurile în care este necesară separarea copilului de părinți și caracterul adecvat al opțiunilor alternative de îngrijire”, precizează Jourova. Mai mult, CE susţine că, atunci când acordă finanțare în favoarea consolidării capacităților, pentru a sprijini statele membre să asigure sisteme integrate de protecție a copilului și al justiției în interesul copilului, se solicită ferm ca proiectele să fie conforme cu aceste standarde.
Maria Grapini consideră că statul român trebuie să ia atitudine fermă şi măsuri concrete.
“Avem nevoie stringentă de campanii de informare a românilor, girate de instituţiile statului! Cetăţenii noştri trebuie să ştie că atunci când pleacă în altă ţară cu familia, se vor supune legilor naţionale şi în ceea ce priveşte protecţia copilului. Realitatea este că tot mai frecvent apar reclamaţii din partea românilor plecaţi privind preluarea copiilor din familie şi institutionalizaţi. De aceea, trebuie să fie conştientizaţi şi informaţi!”, a conchis europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.
[/fusion_text]