”Vrem să fim parte a Uniunii Europene, vrem să fim parte a lumii libere”

Aproximativ  100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European participă la cea de-a 10-a sesiune AP Euronest, care se desfășoară, în aceste zile la Chișinău. Consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică sunt subiecte pe agenda discuțiilor la Adunarea Parlamentară Euronest.

Într-un mesaj video, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că PE rămâne angajat în susținerea Parteneriatului Estic. ”Suntem gata să vă sprijinim în legătură cu aspirațiile voastre în raport cu Uniunea Europeană. Avem loc de mai bine, avem multe de oferit în ceea ce privește susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept”, a declarat Roberta Metsola.

Adunarea Parlamentară Euronest reunește 60 de membri ai Parlamentului European și 50 de deputați din parlamentele naționale ale Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și, respectiv, Ucrainei. Participarea Belarusului la Adunarea Parlamentară Euronest este pentru moment suspendată din cauza situației politice de la Minsk.

”Vrem să fim parte a Uniunii Europene, vrem să fim parte a lumii libere, vrem să supraviețuim ca democrație, vrem să trăim în pace. Împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, solidaritate și ajutor reciproc. Angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea sunt valori europene pe care le împărtășim”, a  spus președinta Maia Sandu.
Europarlamentarul Maria Grapini a condus dezbaterea de la adunarea Euronest privind acordul de aderare al Republicii Moldova la U.E. 

”Am avut onoarea sa conduc dezbaterea de la adunarea parlamentară Euronest privind acordul de aderare al R.Moldova la UE.

Republica Moldova are o istorie comună şi împărtăşeşte valori comune cu statele membre şi se angajează să pună în aplicare şi să promoveze aceste valori, care reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alegerea europeană a Republicii Moldova.Ținem legătura ca UE și NATO, pentru că,  Republica Moldova este acum supravegheată de Putin și trebuie să dăm importanță și Moldovei. ”, a declarat Maria Grapini.

Prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.