CEI MAI INFLUENȚI ZECE EUROPARLAMENTARI ROMÂNI, ÎN MANDATUL 2019 – 2024. MARIA GRAPINI A AVUT CELE MAI MULTE INIȚIATIVE, RAPOARTE ȘI INTERPELĂRI

După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea de la Bruxelles. O analiză i-a identificat pe cei mai influenți europarlamentari români în actualul mandat 2019-2024. Doar jumătate dintre ei mai candidează din nou.

În 2024, numărul de europarlamentari crește de la 705 la 720 (dintr-un maxim de 750), iar țara noastră se menține pe locul 6 în topul reprezentării europene la Bruxelles și Strasbourg. România este depășită doar de Germania (96 europarlamentari în următorul mandat), Franța (81), Italia (76), Spania (61) și Polonia (53).

Printre cei mai influenți europarlamentari din mandatul 2019-2024, se numără și zece aleși români, care fac parte din cele mai mari grupuri din PE. Este vorba de patru europarlamentari PSD care fac parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, trei din PNL în Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) și trei europarlamentari din Grupul Renew Europe, aleși pe listele USR/PLUS, care s-au alăturat formațiunii Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

Potrivit analizei EU Matrix, platformă de cercetare UE care îmbină tehnologia digitală cu părerile experților, cei zece cei mai influenți europarlamentari români (din top 100), în funcție de activitatea din ultimii cinci ani, sunt Maria Grapini, Corina Crețu, Cristian Bușoi, Dacian Cioloș, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Mureșan, Victor Negrescu, Dragoș Pîslaru, Rovana Plumb și Dragoș Tudorache.

O analiză din ianuarie 2024, arăta că europarlamentarul Maria Grapini este eurodeputatul român cu cele mai multe intervenții în plenul Parlamentului European, în actualul mandat.

Potrivit datelor disponibile la Parlamentul European, Maria Grapini a avut 246 de intervenții în plenul PE. Asta până în luna ianuarie, numărul acestora fiind de aproximativ 300 la acest moment, dintre care unele interpelări îi vizau direct pe cei mai înalți demnitari europeni, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la președinția Consiliului European sau cea a Parlamentului European.

Maria Grapini este prima atât în topul luărilor de cuvânt în plenul Parlamentului European, cât și în cel al rapoartelor întocmite în calitate de raportor.

Maria Grapini a vorbit în plen, printre altele, despre respectarea drepturilor românilor din Ucraina, protejarea și respectarea drepturilor copiilor, sau funcționarea optimă a culoarelor de solidaritate.

În calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei pentru Piața Internă, Maria Grapini a susținut, prin intervenții și amendamente, IMM-urile și protecția consumatorilor vulnerabili.

De altfel, contribuțiile fiecărui europarlamentar român pot fi văzute pe site-ul Parlamentului European.

Aflată la al doilea mandat în Parlamentul European, Maria Grapini s-a făcut remarcată prin activitatea sa prodigioasă și în primul mandat, atunci când a depus peste 4.000 de amendamente, activitatea sa fiind premiată în cadrul MEP Awards, la secțiunea Piața Internă și Protecția Consumatorului.

Maria Grapini este vicepreședinta Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor. Are calitatea de membră în Comisia pentru control bugetar, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și de membră supleantă în Comisia pentru transport și turism, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Republica Moldova și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Printre prioritățile sale ca raportor s-au numărat protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (combaterea fraudei) și digitalizarea sistemului european de raportare, monitorizare și audit. Se află la al doilea mandat de europarlamentar și candidează din nou pe listele Alianței PSD-PNL.