O masă rotundă pe tema situaţiei copiilor rămaşi acasă, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, a fost organizată în cadrul Parlamentului European de Victor Negrescu si organizația Salvați Copiiii România.
Aceasta a reunit reprezentanţi ai instituţiilor europene şi celor din România, contribuind la realizarea unei abordări paneuropene a subiectului.
Au fost prezenți Willy Bergogne, Directorul Save the Children Europe, Jiri Svarc, Head of Unit Politici Sociale, Directoratul General pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Comisia Europeană, Brando Benifei , membru al Parlamentului European, responsabil pentru Garanţia pentru Copii (Italia), dnul Petar Vitanov, membru al Parlamentului European (Bulgaria), Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Maria Grapini, membru al al Parlamentului European si Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Aproape un milion de copii din România au avut cel puțin un părinte plecat în afara țării, cu consecințe grave asupra sănătății emoționale și dezvoltării acestora.
Unul din șapte copii din Regiunea Vest a avut în ultimul an unul sau ambii părinți plecați să muncească în alte țări: în cifre absolute, este vorba despre 48.177 copii, reprezentând 14.7% dintre copiii din regiune. Unul din cinci copii cu părinți plecați la muncă în străinătate are mama plecată, iar 1 din 14 are ambii părinți plecați la muncă în străinătate. În două treimi din cazurile în care ambii părinți sunt plecați, bunica preia sarcinile de îngrijire ale copiilor. Un sfert (27%) dintre copiii cu mama plecată din regiunea Vest au avut nevoie de consiliere psihologică (pondere semnificativ mai mare decât media la nivel național) și logopedie. Abandonul școlar și o stare de sănătate mai precară se numără printre costurile pe care le plătesc copiii, în urma migrației economice a părinților.
Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate au beneficiat de servicii complexe de suport psihologic, educaţional şi social care au răspuns nevoilor determinate de separarea de părinţi.
Salvați Copiii a obținut îmbunătățirea dispozițiilor adresate protecției acestor copii din legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În 2022, 2.315 copii și 1.677 de părinți și reprezentanți ai copiilor au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programelor locale derulate în colaborare cu 40 de școli generale din județele Argeș, Brașov, Caraș Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.
Intervențiile în sprijinul copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas s-au concentrat pe oferirea de consiliere psiho-socială, suport educațional, suport material și organizarea de activități recreative și de socializare. Școlile de vară au combinat programe de educație remedială cu activități recreative, etc.
În urma adoptării unei noi versiuni a Legii 272/2004 de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, care conţine prevederi îmbunătăţite cu privire la protecţia legală a copiilor cu părinţii la muncă în străinătate, a fost relansată campania de informare pe tema promovării obligaţiilor legale ce le revin părinţilor.
”Am participat la o dezbatere în PE legată de mobilitatea în UE și rămânerea copiilor acasă. Am prezentat punctele mele de vedere privind situația alarmantă legată de numărul de copii care sunt lăsați în grija bunicilor, rudelor și poate cel mai grav , în grija fratelui sau sora mai mare. Felicit Asociația Salvați Copiii pentru activitatea intense, dar problema legată de rămânerea copiilor acasă este profundă și trebuie mers la cauză.
Este nevoie ca să existe programe pentru creșterea veniturilor, existența de locuri de muncă de calitate, astfel încât, părinții să nu mai trebuiască să plece din țară. Este nevoie de o creștere a coeziunii sociale în Piata internă a UE pentru a diminua disparitățile regionale!” a spus europarlamentarul Maria Grapini.
S-a idicat această problematică în Parlamentul European împreună cu partenerii asociativi, solicitând, în prezența Comisiei Europene, resurse europene specifice pentru sprijinirea acestor copii, precum și constituirea unui grup european de lucru care să identifice cele mai bune soluții și măsuri comune la nivel european.
„Copiii decontează emoțiile negative și sentimentul de abandon prin diverse manifestări fizice și emoționale, care trebuie tratate înainte de a deveni traume. Este important ca atunci când părintele pleacă, să stabilească un ritual al legăturii emoționale, un ritual de comunicare și mai ales să-l asigure că nu va fi singur, ci în grija unor persoane, a căror prioritate va fi copilul. Ne bucurăm că în cadrul discuţiilor a fost prezentată atât perspectiva instituţiilor europene, cât şi a statelor din zona noastră care se confruntă cu această problemă şi a celor în care părinţii migrează în căutarea unui loc de muncă” a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România,
”România nu-și permite să piardă acești copii care, fără un suport consistent, riscă să nu își atingă potențialul. În acest sens, am propus și am obținut ca, în programele europene destinate copiilor, aceste categorii de beneficiari să devină grup țintă” a conchis chestorul european, Victor Negrescu.