Doamna Europarlamentar Maria Grapini-o viață în slujba românilor

Cu mare bucurie, doamna Europarlamentar Maria Grapini a acceptat să ne vorbească despre o parte a activității ei de româncă, care respectă codul de viață al românilor și care se bate cu eleganță oriunde este în lume pentru păstrarea și respectarea valorilor noastre ancestrale comune.
 
  1. Maria Radu: În cartea dvs.”Percepție versus realitate” vorbiți despre cele zece lucruri importante de care ați ținut cont în viață. Cunoscându- vă activitatea, eu aș adăuga al 11- lea lucru si anume, respectul față de istoria românilor, față de păstrarea obiceiurilor și tradițiilor românilor din lumea întreagă ! Ce ne mai puteți spune?
 
Maria Grapini: Da, aveți dreptate. Cred în nevoia de a ne păstra tradițiile, cultura, obiceiurile, deoarece ele ne definesc ca popor. M-am născut la sat și, asa cum spunea Lucian Blaga: “ Eu cred că veșnicia s-a născut la sat”. Port cu mine, în suflet, și încerc să împărtășesc  credința  că ne pastrăm identitatea în lume, dacă ne pastrăm ce-am mostenit: cultură, tradiții, obiceiuri, credința.
Când am fost numită ministru și am avut în coordonare și turismul, pe langă IMM-uri și mediul de afaceri, am avut mai multe inițiative de care sunt mândră: proiectul “România promovată prin valori”, “Romania promovată prin legende”, legea costumului tradițional din România – care se sarbatoreste în fiecare an, a doua duminică din luna mai.
 
  1. Maria Radu : Dvs.v-ați implicat în activitățile comunității române din Serbia, ați legat prietenii, ați remarcat tineri care sunt viitorul neamului românesc. Ce proiecte aveți în vedere pe viitor?
 
Maria Grapini: Am avut și am legătură cu comunitățile de români din mai multe țări. Cu Serbia am avut mai multe legături și acțiuni încă din 1990. Am legat prietenii și am ajutat mulți români din Serbia încă de când eram femeie de afaceri. Am participat la acțiuni ale comunităților de români, am donat și sponzorizat asociații culturale, școli, spitale. Românii din Serbia sunt patrioți adevărați și cred  că trebuie să fim aproape de ei. Voi continua  să sprijin oamenii de cultură, școlile din Serbia dar și orice român care solicită sprijin.
 
  1. Maria Radu: Cunoasteți că mulți români din Serbia solicită cetățenia română. Ei sunt interesati de tot ceea ce se petrece în țară. În cartea Dvs.”Activitatea în Parlamentul European 2014-2019″, la pagina 291, scrieti: „Să ținem Europa împreună, să nu discriminăm, să nu avem țări de mâna a doua”. Ați putea sa dezvoltați și să vă referiți la refuzul Austriei de a ne primi in Schengen?
 
Maria Grapini: Da, am intervenit prin mecanismele pe care le am ca europarlamentar la guvernele României pentru a simplifica procedurile de acordare a cetățeniei române, românilor din  Serbia, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria. Cred ca România trebuie să țină românii împreună oriunde trăiesc și să le apere drepturile. Europa poate fi puternică dacă nu va discrimina, nu va folosi dubla măsură și va acorda aceleași drepturi cetațenilor și statelor membre. Am condamnat public, dar am facut și intervenții scrise în toate cazurile în care am fost sesizată de români că li s-au incalcat drepturi într-o anumită țară din UE. Am intervenit și după nedreptatea făcută de Austria privind acceptarea României în Spațiul Schengen, așa cum prevede actualul Regulament aflat în funcțiune și încălcat de Austria. Nu am tacut și nu voi tăcea atunci când drepturile României și ale românilor sunt încălcate. Este datoria tuturor celor aleși să reprezinte România în raport cu UE, în frunte cu Președintele României, să apere România când i se incalcă un drept. Din păcate, nu se intamplă așa, asta face ca să fim tratați ca țară de mâna a doua.
 
  1. Maria Radu: V- am urmarit interventiile pe toate posturile naționale de televiziune unde sunteți invitată. Cunosc punctul Dvs. de vedere față de discriminarea etnicilor români din Ucraina. Ce aveți în vedere să faceți concret în sprijinul lor imediat?
 
Maria Grapini: Legat de discriminarea românilor din Ucraina, am vorbit de mai multe ori (și inainte de război) în plenul PE, despre încălcarea drepturile românilor prin legea educației. Din păcate, președintele Ucrainei ne-a sfidat și de această dată, promulgând o lege în care se îngrădesc drepturile românilor de a învăța în limba română, deși a semnat acordul de aderare al Ucrainei la UE, unde este punct distinct privind respectarea drepturilor minorităților. Vreau să specific însă un lucru pe care l-am spus de mai multe ori în public: diplomația româna, președintele României, au obligația de a apăra drepturile României si ale românilor.

 

Autor Maria Radu: Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat.