Eurodeputatul Maria Grapini critică lipsa de transparență a Comisiei Europene privind contractele de achiziție a cantităților mari de vaccinuri

Eurodeputatul Maria Grapini critică lipsa de transparență a Comisiei Europene privind contractele de achiziție a cantităților mari de vaccinuri și acuză instituțiile europene de nerespectarea principiilor de transparență a cheltuielilor dar și neimplicarea Parchetului European (EPPO) în dosare deschise sau în sesizări asupra unor ilegalități constatate.

“Am avut audierea doamnei Kövesi (procurorul-șef la Parchetului European – n.r.) în Comisia Libertăți Civile, din care fac parte, Justiție și Administrația Internă și prezentarea raportului de activitate a doamnei Kövesi. Vreau să vă spun că i s-a pus punctual întrebarea legată de vaccinuri, de ce a preluat și care este stadiul acestui dosar. Nu ne-a dat amănunte, a spus că nu poate să ne dea amănunte, s-a plâns că nu are destui bani și destui oameni.

 

Joi a fost la vot raportul de descărcare de gestiune. Eu vă spun că nu am votat raportul de descărcare de gestiune, așa cum am nu votat nici raportul doamnei Ursula von der Leyen, al Comisiei, pentru că nici Comisia și nici doamna Kövesi ca șefă a Parchetului European nu au dat dovadă de transparență. În primul rând, trebuia să ne răspundă la întrebările pe care noi, pe bună dreptate, Comisia din Parlament, cea de Libertăți Civile, Justiție și Administrație Internă trebuie să le punem, înainte de a vota un raport. Așadar, din punctul meu de vedere, nu știu dacă are dreptate domnul Ponta. Preluarea dosarului e unul dintre subiecte, dar trebuie să spunem că doamna Ursula a mai pierdut la vot, joi, în Parlament, pentru că a mai făcut o ilegalitate: a numit un comisar pe pentru întreprinderi mici și mijlocii, fără concurs. S-a supus la vot și s-a respins propunerea și este acționată și pe această chestiune – abuz de putere din partea doamnei președinte al Comisiei Europene. Deci, eu nu știu ce va face doamna Kovesi, dar vă spun că la toate întrebările puse, și eu i-am pus întrebare de ce nu verifică acolo unde sunt cele mai multe intrări, pentru că cea mai mare evaziune e pe TVA, de exemplu, portul din Rotterdam. A spus că, sigur, nu sunt sesizări din partea țării respective”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, în cadrul unei intervenții televizate la Realitatea Plus.