Eurodeputatul Maria Grapini interpelează președinția suedeză a Consiliului UE: Cum poate fi Piața unică, dacă România și Bulgaria nu au aceleași drepturi pentru circulația mărfurilor și persoanelor?

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, vicepreședintă a Comisiei pentru piața internă, membră în grupul S&D, l-a interpelat, în plenul PE,  pe Johan Forssell, ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și Comerț Exterior (țară care deține pentru șase luni președinția Consiliului UE ) pe tema Pieței Unice! „Cum poate fi Piața unică, dacă România și Bulgaria nu au aceleași drepturi pentru circulația mărfurilor și persoanelor?”, a întrebat eurodeputatul Grapini.

Maria Grapini a salutat, în context, afrmația oficialului suedez care a precizat că pentru o piață unică de succes trebuie eliminate barierele din calea circulației bunurilor și a persoanelor.

„Nu am auzit, însă, în prezentarea dumneavoasră cum vreți să faceți această piață unică, fără bariere în calea circulației bunurilor și a persoanelor, în contextul în care astăzi nu putem vorbi de piață unică, ci doar de piață internă a UE! IMM-urile din țara mea se confruntă  cu o mare problemă legată de costurile de transport pentru că, până la urmă, costurile fiecărui produs la nivel de consumator cresc prin adăugarea acelor bariere. Ce vă propuneți să finalizați în președinția dumneavoastră? Vă propuneți, totuși, să puneți pe agendă întregirea pieței unice cu cele două state România și Bulgaria? Și, concret, ce priorități aveți, pentru președinția suedeză, în finalizarea unor dosare legate de piața internă?”, a punctat, în intervenția sa, europarlamentarul umanist.

Potrivit eurodeputatului PUSL, pentru domnia sa și pentru români, piața unică se poate asemăna, astăzi, cu o cameră unică pe care o ai, doar  teoretic, la dispoziție, pentru că în cazul în care vrei să intri în ea găsești nu numai o ușă dar și pe cineva care te controlează dacă lași sau iei ceva din acea cameră.

 

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”
Nu în ultimul rând, Maria Grapini, a întrebat președinția suedeză ce își propune în privința îmbunătățirii transportului în piața internă în contextul în care pachetul mobilitate a fost foarte criticat de țările baltice, dar și cele din Centrul și Estul Europei. „Modul cum funcționează astăzi pachetul mobilitate aduce un deserviciu mare inclusiv în privința poluării!”, a mai spus europarlamentarul român. „Este important să desăvârșim, să finalizăm piața unică în acest sens, și mai ales trebuie să ne punem întrebarea dacă este nevoie de mai multă sau mai puțină reglementare. Sunt importante și alte aspecte precum liberul schimb, comerțul liber și, de asemenea, ne vom ocupa și de transport. Este foarte important pentru România și Bulgaria și vom ține cont de aceste aspecte în discuțiile viitoare legate de piața internă.”, a menționat, în răspunsul adresat Mariei Grapini, ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și Comerț Exterior. Mai mult, Johan Forssell a reiterat importanța subiectului “transporturi” mai ales pentru România și Bulgaria. “Toate aceste lucruri vor fi pe agenda viitoarelor runde de discuții, de negocieri, pe tot ce îneamnă piața unică”, a spus oficialul suedezcare a adăugat că piața unică, competitivitatea și importanța acesteia pentru UE reprezintă o prioritate absolută a președinției suedeze.