Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj tranșant în PE: Este nevoie de o reglementare unitară în piața internă vizavi de când și cum se folosește forța, împotriva cetățenilor, de către organele de ordine!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D,  a avut o intervenție tranșantă în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, pe tema eticii în activitatea forțelor de poliție care asigură, uneori, cu utilizarea forței, respectarea legii, dar și a respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

 

Concret, eurodeputatul Grapini a precizat că se aștepta la o dezbaterea echilibrată în contextul în care discuțiile ar fi trebuit să vizeze și cazurile de nerespectare a legii și implicit de neconformare a cetățenilor. „Nu putem acuza doar forțele de ordine că încălca drepturile cetățenilor”, a punctat Maria Grapini , care a adăugat că pentru a avea un echilibru era necesară  primirea mai multe date statistice și despre cazurile de polițiști agresați, unii dintre ei răniți sau chiar omorâți.

Potrivit europarlamentarului umanist, ordinea socială ține de educație și, în context, am putea vorbi de o conformare voluntară mai mare a populației dacă s-ar fi pus accent pe educația civică, înțelegerea democrației de către cetățeni, cu drepturile și responsabilitățile care derivă de aici.

S-a spus în cadrul dezbaterilor, a completat Grapini, că este nevoie de mai mult profesionalism în menținerea ordinei, însă, mai întâi, trebuie definit, a menționat eurodeputatul, foarte clar ce înseamnă profesionalismul.

„Avem diferențe, în acest sens, între statele membre.Nu credeți că modul de tratare al cazurilor de intervenție ale forțelor de ordine de către UE în diverse state poate să influențeze atitudinea cetățenilor? Eu vă dau un exemplu clar. În Olanda am văzut cu toții că s-au folosit gaze lacrimogene, dar și câini care au tras, efectiv, de oameni, și UE nu a spus nimic, iar în România, țara mea, când protestatarii au vrut să intre în instituția Guvernului, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, România s-a ales cu o rezoluție”, a mai punctat eurodeputatul român.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a precizat că este nevoie de o reglementare unitară în piața internă vizavi de când și cum se folosește forța de către organele de ordine.

“Trebuie să punem accent și pe pregătirea profesională a forțelor de ordine, dar și pe necesitatea ca și cetățenii să cunoască și să respecte regulilor pentru că democrație nu înseamnă că fiecare face ce vrea”, a conchis europarlamentarul umanist.

În răspunsul său, Gerald Rosskogler, analist politic la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, a spus că este nevoie de încredere reciprocă între forțele de ordine și populație.

„Și aici lucrurile evoluează în ambele direcții fiind vorba, în primul rând, de comportamentul profesional al forțelor de poliție și de respectarea muncii depuse de forțele de ordine pentru că ei sunt cei care asigura respectarea și existența drepturilor undamentale”, a completat Gerald Rosskogler.