Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj tranșant: „Sunt bucuroasă că lupta mea de opt ani din PE s-a finalizat, astăzi, cu un vot favorabil intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen!”

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, susținătoare ferventă, în intervențiile sale din PE și nu numai, a aderării României la Spațiul Schengen, a salutat votarea acestei rezoluții.

Sunt bucuroasă că lupta mea de opt ani din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, dar și în Parlamentul European, astăzi, s-a finalizat cu un vot favorabil intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, cu un un vot a unei mari majorități: 547 voturi pentru și doar 49 de voturi împotrivă.

Nu este o favoare făcută României, ci acordarea unui drept restant de 11 ani!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

De menționat faptul că, în urmă, cu două săptămâni, europarlamentarul Maria Grapini, cerea, imperativ, într-o intervenție tranșantă în plenul PE, ca România să fie inclusă în Spațiul Schengen, iar drepturile românilor să fie respectate, considerând că, în acest context, “vorbim de un drept, nu de o favoare!”.

“Am un sentiment de frustrare și sunt convinsă că acest sentiment nu îl am doar eu, ci toți cetățenii din țara mea! A câta oară să mai dezbatem acest lucru, a câta oară să mai votăm în Parlamentul European intrarea în Schengen, a câta oară să mai scrie Comisia Europeană Consiliului European, celor 27 de șefi de stat și de guvern care, iată, ce democrație ne învață. Un președinte de stat sau un șef de guvern contează mai mult decât zecile de milioane de cetățeni! Asta este democrația europeană? Ar putea să ne spună (și mă adresez acum celor 27 de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintelui din țara mea) ce punct din Tratat, ce punct din Regulamentul Schengen nu e îndeplinit de România sau Bulgaria?”, preciza, în intervenția sa, în plenul PE, eurodeputatul Grapini.

Totodată, în calitatea sa de fost om de afaceri, Maria Grapini i-a criticat dur pe șefii de stat și de Guvern, întrebându-i, concret, cine plătește daunele morale și financiare create, de 11 ani, cetățenilor români.

“Cer imperativ ca România să intre în Schengen și cetățenii din țara mea să se bucure de aceleași drepturi ca și cetățenii celorlalte state aflate în Spațiul Schengen!”, conchidea, în intervenția sa, Maria Grapini.