Eurodeputatul Maria Grapini pune „punctul pe i”: Cetățenii trebuie informați privind “poziția de țară” a României, pe toate temele importante, înaintea ședințelor Consiliului European!

Europarlamentarul Maria Grapini aduce clarificări cu privire la relația dintre oficialii statului român și instituțiile europene și informează cu privire la atribuțiile acestora. De asemenea, eurodeputatul Grapini a taxat lipsa de informare a cetățenilor, în privința a ceea ce poate să facă statul român, în raport cu Uniunea Europeană.

Potrivit Mariei Grapini, Parlamentul European este singurul din lume care nu are drept de inițiativă legislativă. În context, a mai spus eurodeputatul, membrii PE pot face, din proprie inițiativă, doar rapoarte și rezoluții, care pot fi votate, dar care nu au efect legislativ și care sunt trimise Comisiei Europene. Astfel, a completat Maria Grapini, eurodeputații nu au altceva de făcut decât să aștepte ca aceste rapoarte și rezoluții să fie luate în calcul de Comisia Europeană.

“Cea mai puternică instituție europeană este, însă, Consiliul European. Adică, cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE. Noul președinte, când se va duce la ședința de Consiliu, nu trebuie să uite că, în primul rând, el reprezintă țara și trebuie să se ducă  la Consiliul European cu poziția de țară. Și, atunci, ar trebui să se prezinte mai întâi în fața Parlamentului României, să explice care este ordinea de zi a ședinței Consiliului European, să primească, în urma unui vot, poziția de țară de la Parlament, să informeaze Guvernul și să facă o conferință de presă în care să-i informeze pe cetățeni. Românii trebuie informați că se merge la ședința Consiliului European, unde tema este „X”,  iar poziția de țară adoptată este „Y”. Klaus Iohannis nu a făcut niciodată acest lucru!”, a punctat Maria Grapini.

Totodată, eurodeputatul  a precizat că, în PE, s-a întâlnit o singură dată, înainte de pandemie, cu președintele Iohannis, când acesta a venit la o întâlnire cu eurodeputații români.

Ca atare, Maria Grapini l-a întrebat, punctual, care este poziția de țară pe marginea migrației și a strategiei energetice.

“Să nu mai vorbim pe trei voci, mai exact, dumneavoastră, pe una, comisarul din partea României, pe o alta, și eurodeputații români, pe o a treia. Pe tema strategiei energetice, a spus că nu este informat și, în privința migrației (unde era vorba ca statele să aibă o cotă obligatorie sau să contribuie voluntar), mi-a spus că România alege “cota voluntară”, sintagmă care nu există! S-a pus, de asemenea, problema ca fiecare stat să vină cu propria strategie energetică și, ulterior, să facem strategia comună europeană!”, a conchis eurodeputatul Grapini.