Eurodeputatul Maria Grapini trage un nou semnal de alarmă: Este un haos în Regulamentul Schengen. Nici diplomația română și nici UE nu și-au făcut treaba!

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, taxează dur incapacitatea diplomației române în apărarea drepturilor României și eșecul UE în funcționarea nediscriminatorie a Regulamentului Schengen.

Concret, eurodeputatul Grapini a reiterat faptul că nu președintele Iohannis a cerut președinției suedeze a Consiliului UE să pună pe agendă subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, ci domnia sa într-o intervenție tranșantă în plenară în momentul prezentării programului președinției suedeze.

“ Premierul suedez mi-a răspuns că va pune, pe agendă, subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen deși inițial acesta nu era trecut în programul președinției suedeze”, a precizat Maria Grapini, care a adăugat că președintele Iohannis a greșit retrimițându-l la Viena pe ambasadorul Emil Hurezeanu care oricum nu a făcut nimic pentru aderarea țării noastre la Schengen.

Totodată, europarlamentarul umanist a mai spus că comportamentul cancelarului Austriei arată, din păcate, slăbiciunea Uniunii Europene.

“Pe lângă slăbiciunea diplomației române există și slăbiciunea UE. Este un haos în Regulamentul Schengen. Nu este posibil ca fiecare să se ducă să controleze, după bunul plac, pe fiecare, pentru că nu aceasta este procedura. Regulamentul oricare ar fi acesta, acum vorbim de Regulamentul Schengen, este verificat doar de Comisia Europeană, singura care poate face acest lucru. Nu poate fiecare cancelar sau guvern când are alegeri, în țara sa, să verifice un alt stat!”, a avertizat Maria Grapini.

Mai mult, eurodeputatul PUSL a criticat prestația președintelui Iohannis care ar trebui să ceară, tranșant, Comisiei Europene să respecte Tratatul și Regulamentul Schengen și să pună punct „mizeriei pe care Austria o face României”.

„Nu ne interesează că este o chestiune de politică internă și că sunt alegeri în Austria. Din păcate, s-a arătat acum slăbiciunea UE care nu este în stare să vegheze asupra funcționării unui Regulament. Dacă discutăm despre migrație, este vorba despre un alt Regulament. Nu am simțit ca europarlamentar și cetățean român nici o mișcare concretă din partea diplomației române sau din partea Uniunii Europene respectiv Comisiei Europene. Nu am văzut presiunea pe care Uniunea Europeană o poate face asupra Austriei și asupra fiecărei țari care încalcă un Regulament. Nici diplomația română și nici Uniunea Europeană nu și-au făcut treaba!”, a conchis, revoltată, europarlamentarul umanist.