Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, avertizează: Există riscul, în contextul unor instituții europene conduse de dreapta, să se continue aplicarea dublei măsuri la nivelul statelor UE!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre greaua pierdere a Parlamentului European și, implicit, a grupului S&D, generată de decesul președintelui Parlamentului, David Sassoli.

„A fost o mare tristețe. Îl cunosc din 2014, a fost un bun coleg, un om cald, un om cu suflet mare. Din păcate, mult prea devreme, David Sassoli a fost răpus de o boală pe care o avea de mai mult timp, din 2014 – și spun asta ca să elimin orice suspiciune – boală  de care, până la urmă, se pare că nu scapă nimeni: cancer. S-a vindecat, dar apoi a recidivat”, a precizat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că grupul S&D intenționa să îl aibă pe David Sassoli candidat la președinția PE și pentru a doua parte a mandatului.

“Îmi amintesc că, în luna noiembrie, anul trecut, a venit la grup și și-a manifestat intenția de a candida din nou și grupul nostru l-a susținut în unanimitate. Așadar, grupul S&D a rămas fără candidat la șefia PE pentru că s-a decis ca nimeni să nu-și mai depună candidatura în contextul în care procedura este foarte complicată și timpul rămas foarte scurt.”, a mai spus Maria Grapini.

Totodată, europarlamentarul umanist și-a exprimat îngrijorarea în privința faptului că toate instituțiile europene (Consiliu, Comisie, Parlament) sunt, acum, conduse de dreapta. Vom vedea, a mai menționat Grapini, dacă deciziile instituțiilor europene, mai ales într-o situație atât de complicată la nivel european și global, vor fi înțelepte, și nu se va mai folosi dubla măsură, așa cum am întâlnit în deciziile anilor anteriori.

„De altfel, în interpelările mele, am arătat, cu fapte concrete, că situații similare sunt tratate diferit în funcție de culoarea politică a guvernului dintr-un stat membru sau altul”, a punctat Maria Grapini, care a interpelat-o, pe tema dublei măsuri, inclusiv pe candidata PPE la președinția PE, Roberta Metsola (aleasă, marți, președinte al Parlamentului!).

Totodată, eurodeputatul Grapini și-a exprimat îngrijorarea și în privința suprapunerii acestei situații cu preluarea, de la 1 ianuarie 2022, a președinției Consiliului UE de către Franța.

„Știm cu toții că domnul Macron este foarte controversat, știm că acționează, acum, într-un context special, pentru că urmează alegerile în Franța și dorește să candideze încă o dată și, bineînțeles, să fie reales. De aceea, cred că toate deciziile Franței, cel puțin până la alegeri, vor fi cu gândul la impactul acestor decizii în această țară și, implicit, la cum își poate atrage domnul Macron mai multe voturi, ceea ce nu este benefic pentru UE”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a precizat că e foarte important cum va acționa și va apăra președintele Iohannis interesele României în Consiliul European, măcar acum, la sfârșit de mandat, în condițiile în care, potrivit Mariei Grapini, Consiliul European are, dintre cele trei instituții europene ( Consiliu, Comisie și Parlament), cea mai mare putere.

Există riscul, a conchis eurodeputatul, în contextul unor instituții europene conduse de dreapta, să se continue, la nivel european, aplicarea dublei măsuri și, ca atare, România să nu poată beneficia de banii europeni.