Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, cere Comisiei Europene, într-o intervenție tranșantă în plenul PE,  în prezența comisarului pentru egalitate, Helena Dalli, să nu mai mimeze solidaritatea.

Concret, eurodeputatul Grapini taxează dur propunerea Comisiei Europene potrivit căreia toate statele membre ale UE trebuie să scadă consumul la energie electrică cu 5%.

“Criza energetică se accentuează. Iarna bate la ușă. Consumul mediu de gaz metan pe locuință este sub media UE. România consumă energie electrică de mai puțin de un MWh pe cap de locuitor. Sunt alte state care consumă de două,

trei, patru, până la cinci ori mai mult. Și vine Comisia Europeană cu propunerea să scădem consumul, toate statele membre, cu 5%. Dacă România va scădea consumul cu 5%, cât scade, spre exemplu, Suedia, care consumă mai mult decât noi? Ce se va întâmpla cu locuitorii din țara mea? Nu credeți că solidaritatea înseamnă să avem consum egal pentru toți cetățenii din cele 27 de state membre?”, a punctat Maria Grapini care, în context, a adăugat că românii s-au săturat de dubla măsură cu care îi tratează UE.

”Nu suntem în Schengen, nu avem vize pentru America și, mai mult, suntem puși să trăim în întuneric și la lumânare”, a mai spus, revoltat, europarlamentarul umanist.

Potrivit Mariei Grapini, în România, doar jumătate din gospodării utilizează biomasă, 44% sunt racordate la gaz metan și mai puțin de o treime sunt racordate, direct, la gaz metan.

“Din punctul meu de vedere și al cetățenilor din România, pe care îi reprezint, Comisia Europeană doar mimează solidaritatea”, a conchis eurodeputatul Partidului Umanist Social Liberal.