EURODEPUTATUL MARIA GRAPINI A ORGANIZAT DUMINICĂ, LA TIMIȘOARA, A ZECEA EDIȚIE A ZILEI COSTUMULUI TRADIȚIONAL DIN ROMÂNIA: ESTE IMPORTANT SĂ NE PĂSTRĂM TRADIȚIILE, SIMBOLURILE ȘI SPIRITUL ROMÂNESC!

Europarlamentarul Maria Grapini a organizat duminică, 12 mai, la Timișoara, o acțiune dedicată Costumului Tradițional din România.

Este cea de-a zecea ediție pe care Grapini o realizează pentru a omagia zestrea culturală, etnologică și folclorică a poporului român.

Maria Grapini este, de altfel, inițiatoarea Legii privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România – Legea 102/2015, lege inițiată pe când deținea funcția de ministru pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri și turism.

Mai trebuie spus că Maria Grapini deține una dintre cele mai impresionante colecții particulare de costume tradiționale și ii românești, din toate zonele țării. Cele peste 40 de costume și zeci de ii, superb lucrate manual, au o valoarea foarte mare, atât financiară cât și sentimentală.

La acțiunea de la Timișoara au participat peste 50 de persoane, apropiați, prieteni și susținători ai acestei manifestări. Turiști din diverse țări, prezenți în Piața Operei sau la Catedrala Mitropolitană au făcut zeci de fotografii cu participanții la această zi specială.

“De zece ani, ar trebui să știe tot românul și ar trebui să știe și administrațiile locale că este Ziua Costumului Tradițional din România. Poate că eu țin mai mult la această lege deoarece eu am inițiat-o și am muncit doi ani ca să o putem vota în Parlamentul României. Din 2015 legea a fost votată, iar eu în niciun an nu am ratat această ocazie deosebită, am încercat să o țin măcar simbolic, pentru că în Timișoara se fac atâtea acțiuni și nici în 2023, în perioada în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii nu a făcut nimic administrația, legat de de simbolul acesta atât de frumos, costumul tradițional din România. De aceea, și în acest an, am adunat oamenii iubitori de tradiții, de simboluri, pentru că eu așa spun: costumul tradițional este un simbol alături de celelalte simboluri românești. Mă bucur că au venit alături de mine de la copil până la pensionar și am putut și în acest an să punctăm Ziua Costumului Tradițional, prin legea 102.

Sper ca măcar după acest an electoral să înțeleagă cei care vor fi aleși în Consiliul Local – și fac apel pe această cale să țină minte că o lege în funcțiune trebuie și aplicată. Nu e suficient să o avem la dosar sau publicată în Monitorul Oficial. Așadar, eu îmi permit să spun acum că da, iubesc costumul popular, îl port cu drag și nu numai la Ziua Costumului tradițional. Avem atâtea sărbători tradiționale, de la Dragobete, Sânziene, Legea Iei. Dar această lege, cea mai recentă poate, legată de costumul tradițional, cred că trebuie să fie mult mai mult promovată, pentru că românilor le place. Mă bucură că aici, în între două simboluri, Opera și Catedrala, au venit să ne facă poze turiști din Polonia, din Serbia, din Germania, foarte impresionați de costume, de varietatea costumelor, pentru că avem aici costume începând din Ardeal, din Bistrița, din Banat, bineînțeles.

Și da, dacă altora le plac costumele noastre, mă întreb, și poate că aceasta e o bună încheiere, mă întreb oare celor care sunt în administrație, care reprezintă orașul, județul, oare de ce nu ne place ceea ce este românesc? Eu sunt mândră că sunt româncă”, a declarat eurodeputatul Maria Grapini.

Participanții s-au prins de două ori în horă și au făcut un tur al Pieței Victoriei, de la Operă până la Catedrala Mitropolitană.

Europarlamentarul Maria Grapini a ținut să precizeze că anul acesta acțiunea a avut un cadru mai restrâns pentru a evita eventualele conotații în contextul campaniei electorale, dar începând de anul viitor, va organiza următoarele ediții ale Zilei Costumului Tradițional în locații generoase și speră într-o participare cât mai largă, atât din Timișoara cât și din alte zone ale țării, așa cum a fost în alți ani, din trecut.