Europarlamentarul Maria Grapini pune „punctul pe i” în plenul de la Strasbourg: Nu susțin listele transnaționale pentru 28 de locuri în PE la viitoarele alegeri!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membră în Grupul S&D, a punctat în cadrul unei intervenții tranșante, în plenul de la Strasbourg, că nu susține listele transnaționale pentru 28 de locuri în Parlamentul European, la viitoarele alegeri.

Potrivit eurodeputatului Grapini, aceste liste încalcă, din punct de vedere tehnic, Tratatul UE și, din punct de vedere politic, metoda de a avea doua liste: una națională și una transnațională, situație care avantajează țările mari și mai vechi în UE și acest lucru nu ar ajuta la reprezentarea mai bună a cetățenilor în PE.

 

„S-au adus aici argumente tehnice și politice. În primul rând, trebuie să ne răspundă doamna comisar (n.r.-Vera Jourova-Valori și Transparență) ce facem cu articolul 14 din Tratat, adică îl încălcăm sau nu? În al doilea rînd, eu vin dintr-o țară de 20 de milioane de locuitori. Ce ne facem cu cetățenii dintr-o țară și mai mai mică decât România, Croația sau Bulgaria, care nu are posibilitatea să cunoască multitudinea de candidați pentru cele 28 de locuri din toate statele UE. Cum explicăm acest lucru pe înțelesul cetățenilor?”, a precizat Maria Grapini.

De asemenea, europarlamentarul umanist a cerut explicații în privința numărului și a reprezentativității cetățenilor prezenți la dezbaterea care a condus la introducerea listelor transnaționale.

„Nu cumva, noi, europarlamentarii, care avem în spate milioane de voturi, suntem mai reprezentativi în condițiile în care suntem votați, practic, de o țară întreagă?”, a întrebat Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist, a întrebat dacă nu cumva aceste liste transnaționale nu avantajează partidele mari care fac parte din familii europene influente. “ “Eu fac parte dintr-un partid mic, care nu face parte dintr-o mare familie europeană. Aceste partide vor fi excluse sau nu din această ecuație?”, a cerut explicații Maria Grapini.

În răspunsul său, comisarul pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, a spus că toți cetățenii vor o Europă mai rezilientă, mai sigură, mai democratică, cu mai multă Justiție și mai multă corectitudine, în special, socială.

Totodată, comisarul Vera Jourova i-a dat dreptate eurodeputatului român în sensul că Europa are nevoie de cetățeni puternici, mai bine informați. „Cetățenii europeni nu trebuie doar să fie chemați, o dată la cinci ani, să voteze și atât!”, a precizat comisarul pentru Valori și Transparență care și-a asumat recomandările primite în cadrul dezbaterii ca pe o sarcină extrem de importantă care trebuie dusă până la capăt.