Europarlamentarul Maria Grapini, reacție tranșantă pe tema aderării României la Shengen: Nu mai accept să fim umiliți. România ar trebui să reclame Olanda la Curtea de Justiție a UE!

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a avut o intervenție tranșantă, la Antena 3, pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Concret, eurodeputatul Grapini a precizat foarte clar faptul că, în cazul în care Olanda va continua să se opună, nejustificat, aderării României la Schengen, țara noastră ar trebui să reclame acest stat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să ceară despăgubiri pentru pierderile economice generate de această situație.

 

“Nu mai accept să fim umiliți. Mă refer aici la declarația ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, și aș dori să aduc explicațiile necesare.Văd că tot chemăm Olanda să ne verifice. Cine este, până la urmă, Olanda? Un stat egal cu noi, care a semnat același Tratat al UE ca și noi.  Pe noi, ca stat, ne poate verifica doar Comisia Europeană, din perspespectiva Regulamentului Schengen, pentru că, da, CE este gardianul, cea care verifică dacă regulamentele se respectă. De ce trebuie să vină să ne verifice un stat egal cu noi, dar care se crede mai important decât celelalte?”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat, în context, că în mai multe cazuri Comisia Europeană a deschis procedură de infringement împotriva statelor care nu au respectat un regulament sau altul, inclusiv în cazul României.

De asemenea, europarlamentarul umanist a reiterat faptul că, în eventualitatea în care Olanda va continua să încalce Regulamentul Schengen, în condițiile în care România și Bulgaria întrunesc toate condițiile de aderare, România poate apela la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și poate cere despăgubiri.

Știu că domnul premier Ciucă ne-a rugat să nu criticăm Olanda, să nu vorbim în această perioadă, să nu dăm declarații contondente. Eu înțeleg că, din punct de vedere diplomatic, trebuie să purtăm niște negocieri. Am reproșat și faptul că, în această perioadă, președintele Iohannis nu dă nicio declarație, nu spune nimic în presă în privința a ceea ce are de gând să facă în Consiliu, când se va vota. De 11 ani s-a lucrat, dacă pot spune așa, în tăcere. Diplomatic o fi lucrat și domnul Băsescu și domnul Iohannis și premierii care au mai fost. Dar, în momentul în care tu ești pus, pe nedrept, la colț, ca stat – iar România și Bulgaria sunt singurele state la care se fac atâtea verificări cum nu s-au făcut la nicio altă țară – eu cred că nu trebuie să mai umblăm cu mănuși și trebuie, cu demnitate, să ne cerem drepturile. Pentru că nu sunt nici drepturile domnului Iohannis, nici ale premierului Ciucă. Sunt drepturile milioanelor de români!”, a menționat Maria Grapini.

Totodată, eurodeputatul Grapini a precizat că oficialii români nu trebuie să tacă și trebuie, cu demnitate, să își asume cererea aderării la Schengen și nu să cerșească acest lucru, practic, un drept al României.

“Am arătat de atâtea ori cât pierde România, cât pierd transportatorii, cât pierdem toți, până la urmă! Trebuie, demn, să ne ducem cu Tratatul UE, cu Regulamentul Schengen, și să-l discutăm punct cu punct. Să fie clar: este dreptul României să intre în Schengen!”, a adăugat europarlamentarul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a tras un nou semnal de alarmă în privința dublului standard și a dublei măsuri existente la nivelul UE, care pot conduce la exacerbarea euroscepticismului și, implicit, a extremismului.

“Este o provocare, absolut, absurdă de 11 ani să nu intrăm în Schengen. În intevenția mea în plenară am spus, de altfel, că mă simt, ca și cetățean român, umilită!”, a conchis eurodeputatul Grapini.