Europarlamentarul Maria Grapini, revoltată: Modul în care conducerea României acceptă reducerea consumului de gaz pentru cetățeni-nejustificat și nedemn!

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, critică dur conducerea României care „acceptă în mod nejustificat și nedemn” cerințele liderilor europeni în privința reducerii consumului de gaz!

Concret, eurodeputatul Grapini a avertizat în privința platformei comune de achiziții a gazelor pentru trecerea iernii, platformă anunțată, recent, în discursul său de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În contextul în care această platformă a fost, deja, agreată de cei care conduc, astăzi, România, Maria Grapini a punctat că există riscul ca aceasta să fie la fel de netransparentă ca și platforma comună de achiziții a vaccinurilor anti-Covid.

“Deși sunt membră în comisia de control bugetar a PE abia zilele trecute, la o întâlnire cu Curtea Europeană de Conturi, am reușit să aflu că s-au achiziționat

4,6 miliarde de doze care au costat 71 de miliarde de euro. De asemenea, am aflat că sunt 11 contracte de la opt producători, dar nu știm nici acum cum s-a calculat acest preț și dacă a fost unul corect”, a precizat europarlamentarul umanist, care a reiterat faptul că România -spre deosebire de Germania care este cea mai afectată- este unul dintre statele puțin afectate din punctul de vedere al dependenței de gazul rusesc.

Potrivit Mariei Grapini, România va pune în această platformă comună de achiziții cantitatea de gaz pe care o deține , însă, va primi înapoi (doar) cât dorește Comisia Europeană să îi dea.

„Eu, de altfel, mai spus foarte clar, într-o altă intervenție a mea, în PE, că atâta timp cât o locuință din România consumă de patru ori mai puțin decât media din UE solidaritatea ar însemna să se ia de la statele care consumă mai mult și să li se ceară acestora să reducă consumul și, ca atare, să ne permită nouă, românilor, să consumăm exact cât consumăm și acum pentru că noi consumăm sub un megawatt pe locuință, în timp ce Suedia consumă șapte, iar Germania cinci”, a mai spus eurodeputatul român.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini s-a declarat nemulțumită de modul în care decidenții români „iau de bun orice le spune Comisia Europeană”, ceea ce va conduce, în cazul românilor, în eventualitatea reducerii consumului de gaz la folosirea lămpii și a lumânării.

„Este nedrept față de cetățeni și nedemn din partea celor care reprezintă România să adopte această poziție!”, a mai menționat europarlamentarul umanist, care, în context, le-a răspuns celor care o consideră anti-europeană că deși își dorește și susține proiectul european îi displace modul de acțiune al liderilor europeni care aplică dubla măsură.