Europarlamentarul Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini: “Guvernul trebuie să ia măsuri concrete pentru îmbunătățirea protecției datelor cu caracter personal!”

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă, la Radio Timișoara, în privința îmbunătățirii protecției datelor personale ale românilor.

Concret, eurodeputatul Grapini a precizat importanța informării cetățenilor de către autoritățile statului român referitoare la unele modificări ale legislației europene, rezoluții importante votate în Parlamentul European, care pot fi recomandări, regulamente sau modificări ale unor directive.

“Din păcate, instituțiile din România nu informează cetățenii. Eu încerc însă, fie prin întâlniri directe, fie prin intermediul mass-media, să informez cetățenii despre schimbările importante din legislația europeană!”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat, în context, că foarte mulți români au contactat-o și au cerut explicații pe tema protejării datelor personale în contextul pandemiei.

Potrivit europarlamentarului umanist, cetățenii au vrut să știe cum le sunt protejate datele personale, în condițiile introducerii certificatului verde, spre exemplu, la intrarea într-un restaurant.

Maria Grapini a menționat că, recent, la Stasbourg, a votat un raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului European tocmai pentru a modifica directiva din 2014 a UE în privința alinierii acestei directive la normele UE privind protecția datelor cu caracter personal.

„Deși există GDPR, analizele au arătat că există foarte multe fisuri și că nu există garanția protecției datelor personale. De altfel, și în România, există furt de identitate, de imagini, spargeri de conturi etc. Există, însă, și o nesiguranță în contextul furnizării  datelor personale la o anumită instituție. Nu este suficient să semnezi că ești de acord cu furnizarea datelor personale, când îți faci, spre exemplu, analizele medicale. Mai ales că nu știi, ca și cetățean, ce se întâmplă pe mai departe cu aceste date personale!”, a mai spus eurodeputatul PPU (social-liberal), care și-a exprimat convingerea că, prin votarea acestui raport, la Strasbourg, protecția datelor cu caracter personal va fi îmbunătățită.

„Dreptul la protecția datelor cu caracter personal este prevăzut la articolul 8 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene și articolul 16 din Tratatul UE. Așa cum subliniază însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dreptul la protecția datelor cu caracter personal nu este un drept absolut și trebuie luat în considerare în raport cu funcția sa în societate. Asta înseamnă, practic, că la un moment dat trebuie să dăm, în anumite condiții, aceste date personale instituțiilor statului dar, de celalată parte, trebuie să existe responsabilitatea celor care gestionează, ulterior, datele noastre personale”, a explicat Maria Grapini.

În contextul în care, a opinat europarlamentarul român, în era digitală, într-o lume globalizată, transferul de date de către țări terțe a devenit un factor important, iar aceste date sunt utilizate de toate tipurile de societăți, de la firme de asigurare, bănci, site-uri de comunicare socială, motoare de căutare etc, protecția acestora a adevenit mai importantă decât oricând.

„Am votat acest raport pentru că eu cred că obiectivul modificării directivei trebuie să reprezinte protejarea datelor personale, în toate domeniile, reducând, în același timp, birocrația pentru întreprinderi și garantând libera circulație a datelor în UE. Sigur că nu pot să închei fără a spune că România, guvernul care, până la urmă, are obligativitatea să țină cont de modificarea acestei directive, trebuie să verifice și să ia măsuri concrete pentru a se alinia la noile prevederi ale directivei și, în consecință, să ajungem la o îmbunătățire a protecției datelor personale în toate instituțiile statului, în toate domeniile, acolo unde datele personale sunt solicitate!”, a conchis Maria Grapini.