Europarlamentarul Maria Grapini: “Viața oamenilor este cel mai important lucru și de aceea trebuie asigurat accesul la medicamente și tratament!”

Maria Grapini, eurodeputat umanist român, a cerut în Parlamentul European ca toți cetățenii să aibă acces la medicamente!

Viața oamenilor este cel mai important lucru și de aceea trebuie asigurat accesul la medicamente și tratament pentru toți cetățenii Uniunii Europene, a apreciat europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, din grupul S&D.

“Discutăm despre o situație care ține de viața oamenilor. Hrana, apa, medicamentele asigură viața oamenilor, până la urmă. Nu pot să nu spun că sunt de acord cu ce ați prezentat, doamna comisar. Întrebarea mea firească este: eu sunt în Parlament din 2014…De ce o listă a medicamentelor critice pe care spuneți că vreți să o faceți, o facem pentru prima dată? Acum am aflat că sănătatea este prioritate? E bine că o facem. Problema e când ajungem să avem acele stocuri de medicamente esențiale pentru toți cetățenii. Tot dumneavoastră ați spus că indiferent unde trăiește un cetățean, și așa este, trebuie să aibă acces la medicamente. În țara mea, să știți că primesc petiții săptămânal, nu lunar. Lipsesc medicamentele pentru epilepsie, medicamentele pentru tiroidă, medicamentele pentru cancer. Medicii din România trebuie să aleagă cui dau un tratament și pe cine abandonează.

Este cumplit ca un medic să decidă soarta din motiv de penurie de medicamente. Spuneați că avem măsuri, dar iată, cu 60% a crescut penuria. Ce facem concret? Pentru că lucrurile trebuie rezolvate acum și nu în viitor, pentru că viața oamenilor nu așteaptă să rezolvăm noi problemele. Sănătatea este prioritatea”, a punctat Maria Grapini.