EUROPARLAMENTARUL MARIA GRAPINI: VOI LUPTA PENTRU INTRAREA TOTALĂ A ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN! AUSTRIA ÎNCALCĂ UN REGULAMENT EUROPEAN.

La dezbaterile grupului S&D (Socialists & Democrats) din Parlamentul European, care au avut loc miercuri, 24 aprilie, eurodeputatul Maria Grapini a pledat puternic, încă o dată, pentru acceptarea României în spațiul Schengen. Poziția ei s-a bucurat de larga susținere a întregului grup de europarlamentari S&D, din toate țările Uniunii Europene.

Un sprijin constant, care întărește inițiativa Mariei Grapini,a venit chiar din partea Austriei, prin vocea eurodeputatului Andreas SCHIEDER dar și din partea liderului de grup al socialiștilor și democraților din Parlamentul European, Iratxe García Pérez.

Maria Grapini a declarat că, dacă românii o vor vota pe 9 iunie pentru încă un mandat în Parlamentul European, ea se angajează să continue lupta până când România va intra în Schengen și cu granițele terestre!

“Mulțumesc, Iratxe Pérez! Vreau să mulțumesc și pentru declarațiile pe care le-ai făcut astăzi, aici. Legat de susținerea României, vreau să mulțumesc și colegilor care au semnat, au co-semnat scrisoarea inițiată de Peter, pentru susținerea României și Bulgariei și vreau să îți cer, așa cum ți-am spus și în privat, să continuăm presiunea pe care o poate face grupul nostru. Suntem al doilea grup politic, până la urmă. Legat de decizia pe care, din punctul meu de vedere și cred că al nostru, Austria o ia în afara regulamentului Schengen, pentru cetățenii din țara mea, pentru noi, este foarte important să înțelegem de ce Austria, pe interes politic și național, încalcă un regulament european. Noi am votat în Parlamentul European, Comisia a votat în unanimitate în în Colegiul Comisarilor și eu nu cred că este bine pentru proiectul european ca un singur stat să se opună fără argumente, fără argumente tehnice.

Deci, rugămintea mea către tine, Iratxe, și către toți colegii de aici este să ne susțineți atât cât se mai poate, pentru că mâine va fi decizia finală. Poate că e bine să mai trimitem o scrisoare din partea grupului politic către președinția cehă. E nevoie de susținere și îți mulțumesc pentru toate declarațiile publice pe care le-ai făcut, îți mulțumesc în numele cetățenilor din România și al meu. Vă mulțumesc foarte mult!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Iratxe García Pérez, liderului grupului S&D din Parlamentul European, a răspuns: “Vreau să profit de această ocazie pentru a vă spune că noi, grupul, am lansat o scrisoare semnată și de alți lideri ai grupurilor politice, scrisoare pe care o vom transmite Consiliului pentru a se ști clar care este poziția noastră. Și Comisia și-a manifestat punctul de vedere și cred că este foarte important să transmitem un semnal politic important din partea Parlamentului European, cu semnătura liderilor grupurilor politice. Deci, am avut această inițiativă noi și celelalte grupuri politice ni s-au alăturat”.

Europarlamentarul austriac Andreas SCHIEDER i s-a adresat Mariei Grapini, spunând că nu înțelege politica adoptată de către guvernul țării sale și că este o greșeală să nu ducă o politică corectă față de România. El a mai declarat că social-democrații austrieci vor încerca schimbarea actualului guvern din Austria, din punctul său de vedere fiind singura soluție.

“Aș vrea doar să răspund rapid, pentru că și pentru noi este de neînțeles ce se întâmplă aici din partea guvernului austriac, mai ales că ministerul afacerilor interne, de zeci de ani este la partidul conservator. Deci, dacă vor să schimbe ceva, trebuiau să facă asta demult, mai degrabă decât să se trezească acum și să vorbească despre veto cu doar câteva zile înainte de decizia finală. Cred că este o greșeală și nu arată decât că nu sunt în stare să facă politică corectă, politică adevărată. Și mi se pare exact că, uneori, conservatorii fac aceeași politică ca și populiștii și ca extrema dreaptă. Nu e nicio diferență. Până la urmă, de asemenea și cu Verzi în guvern tot nu s-a putut schimba nimic, iar adevărata schimbare ar putea fi numai cu social-democrații. Aș vrea să mai spun și că pentru partidul nostru este foarte clar că Schengen-ul e un pas înainte și că aduce beneficii pentru oameni în materie cotidiană, fie că e vorba de Bulgaria, de România, de Croația, e o îmbunătățire a vieților concretă și nu ar trebui să amestecăm problemele politicii de azi cu Schengen. Și o spun pentru că suntem aici și pentru că eu cred. Noi o să încercăm să schimbăm guvernul. Altceva nu știu ce să fac altceva. Mulțumesc!”, a spus Andreas SCHIEDER.