Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, insistă la Comisia Europeană pentru HORECA

A.B.
Politică / 30 martie

În contextul în care anul 2021 a început cu efectele negative ale anului 2020, asupra sănătăţii şi economiei, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea propunerii de programe ale statelor membre pentru rezilienţă, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Potrivit eurodeputatului Grapini, au fost sectoare extrem de afectate de pandemia de COVID-19, precum cel al transportului, în special cel aerian şi rutier, HORECA şi turismul.

„Comisia a propus bugetul pentru rezilienţă şi acesta a fost aprobat, dar propunerile de programe din partea statelor membre au venit încet, fiind state cărora Comisia le-a respins programul propus, aşa cum este cazul României.

În aceste condiţii, banii vor veni târziu, primul trimestru sau chiar semestru al acestui an fiind în continuare afectate de efectele lockdown-ului ce se aplică în mai multe state”, a punctat europarlamentarul umanist.

Astfel, europarlamentarul umanist a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare scrisă:

Consideraţi că ar trebui să urgentaţi acordarea banilor pentru rezilienţă şi să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcţie de situaţia naţională şi nu de condiţii de acordare comune tuturor statelor membre?

În numele Comisiei Europene, a răspuns vicepreşedintele executiv, Valdis Dombrovskis.

Comisia colaborează îndeaproape cu Parlamentul European şi cu Consiliul pentru a se asigura că Mecanismul de redresare şi rezilienţă este pus în aplicare rapid, a precizat Valdis Dombrovskis, care a completat că, cu toate acestea, Comisia trebuie să aibă mai întâi posibilitatea legală de a împrumuta de pe pieţe. În acest scop, a menţionat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, este necesar ca, în conformitate cu cerinţele lor constituţionale, toate statele membre să adopte Decizia privind resursele proprii.

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, Comisia poartă un dialog intens cu toate statele membre pentru a discuta despre pregătirile în vederea elaborării planurilor de redresare şi rezilienţă şi pentru a oferi îndrumări, dacă este necesar. Acest lucru va contribui, susţine acesta, la asigurarea alinierii depline la regulament a planurilor şi la evitarea oricărei întârzieri nejustificate în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor.

„Pentru a sprijini rapid redresarea economică, până la 13 % din suma totală a planului aprobat al fiecărui stat membru, incluzând atât sprijinul nerambursabil cât şi, după caz, sprijinul sub formă de împrumut, vor fi puse la dispoziţie sub formă de prefinanţare, după aprobarea planului. Fiecare plan trebuie să contribuie la abordarea în mod eficace a provocărilor relevante specifice fiecărei ţări, iar aprobarea planurilor şi plăţile ulterioare se vor efectua în deplină conformitate cu prevederile regulamentului şi se va asigura tratamentul egal al statelor membre”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini de către vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

Nu în ultimul rând, Valdis Dombrovskis, a mai precizat că legătura cu recomandările specifice fiecărei ţări reprezintă cea mai bună garanţie a faptului că planurile de redresare şi rezilienţă vor aborda nevoile fiecărui stat membru în parte. „În plus, statele membre au acces la REACT-EU, care va continua şi va extinde măsurile de răspuns la criză şi de redresare în urma crizelor prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului social european şi al Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane”, a conchis oficialul Comisiei Europene.

” Cred că, şi din răspunsul primit de la Comisia Europeană, rezultă clar că statele membre trebuie sa acţioneze pentru sprijinirea acestei industrii. Din păcate, în România, după un an şi trei luni de pandemie, nu există nici o măsură rezilientă pentru acest sector! Efectele vor fi pe termen lung şi răspunderea este strict la guvernare!”, a avertizat europarlamentarul Grapini, după primirea răspunsului din partea Comisiei Europene.