Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, intervenție fermă în plenul PE: „Instituțiile europene și naționale trebuie să găsească soluții pentru a opri acest val de dezinformare!”

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, a cerut instituțiilor europene și naționale să combată informațiile false.

“Am ales să vorbesc, astăzi, despre dezinformare și drepturile omului. Poate că pare că nu au legătură, dar au o legătură foarte strânsă pentru că, în baza acestor informații false, s-au distrus cariere, s-au distrus familii, ba mai mult, chiar au fost persoane care și-au pus capăt vieții din cauza acestora. De aceea, responsabilitatea instituțiilor europene și naționale este să găsească soluții pentru a opri acest val de dezinformare”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, lipsa de transparență și proasta comunicare de care au dat dovadă Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, în timpul pandemiei, au generat neîncrederea cetățenilor pe fondul invaziei de fake-news-uri. Astfel, cetățenii nu au mai știut să aleagă între o informație corectă și una incorectă, a mai spus europarlamentarul umanist.

„Cred că responsabilitatea instituțiilor europene, dar și a celor naționale, este nu doar aceea de a reglementa, ci și de a urmări și a implementa aceste reglementări. Și, nu în ultimul rând, trebuie să fie luate măsuri ferme împotriva celor care dezinformează pentru că aceste acțiuni afectează viața oamenilor și, până la urmă, principiile democratice din statele noastre, mai ales acum, în contextul războiului de la granița UE. Mai ales că știm bine cu ce fake-news-uri ne confruntăm, care duc la atitudini și comportamente diferite, dar și la decizii greșite”, a conchis Maria Grapini.