Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”: Justiția este de competență națională. Cer Parlamentului să inițieze și voteze legea răspunderii magistraților!

Cazul Cristian Popescu Piedone”, edilul ținut în închisoare, pe nedrept, mai bine de un an pentru o „faptă care nu există” și care a fost eliberat, ieri, de judecătorii ÎCCJ, a generat revolta europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D.

„Am făcut nenumărate demersuri, la nivel european, începând cu anul 2014, în care am cerut, o reglementare la nivelul UE, un Regulament pentru răspunderea magistraților pentru a avea, în sfârșit, o lege a răspunderii magistratilor! Nu mai trebuie să fie pedepsiți oameni nevinovați și nu mai trebuie să plătească cetățenii pentru greșelile magistraților!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Maria Grapini a precizat că deși nu dorește cupabilizarea unei întregi categorii socio-profesionale, precum sunt magistrații, îi întreabă pe aceștia de ce nu au ieșit în stradă-cum fac astăzi când cer drepturi salariale mai mari- în semn de protest față de colegii lor care au luat decizii incorecte și au distrus destine umane.

„Eliberarea lui Cristian Popescu Piedone coincide cu greva lor. Ar trebui să le fie rușine și să sisteze greva!”, a mai spus europarlamentarul PUSL.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a vorbit despre răspunsul primit de la comisarul pe Justiție, răspuns transmis, de altfel, președintelui României, Guvernului și ministrului Justiției, în care oficialul european spunea, tranșant, că Justiția este de competență națională. În context, susține europarlamentarul, Parlamentele naționale ale statelor membre ale UE pot să voteze o lege a răspunderii magistraților!

 

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”

“Toate despăgubirile cerute de persoane condamnate pe nedrept și cărora le-au fost aduse grave prejudicii au fost plătite de la bugetul de stat și anume din banii noștri. Cum au răspuns magistrații care au dat și semnat o decizie judecătorească eronată? Un cetățean care trece pe roșu plătește o amendă! Fiecare cetățean, fie el și magistrat, trebuie să fie egal în fața legii și trebuie să răspundă și să plătească pentru deciziile sale. Cer actualului Parlament, actualului Guvern să inițieze legea de răspundere a magistraților pe baza acestui răspuns primit de mine de la Comisia Europeană!”, a mai precizat eurodeputatul PUSL.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a avertizat că nu se mai poate continua în acest fel, în contextul în care trebuie redată încrederea cetățeanului în actul de justiție! În caz contrar, a mai spus eurodeputatul umanist, nu vom putea avea, la nivel național, o pace socială!