Maria Grapini a cerut, în PE, sprijin pentru fermieri. Eurodeputatul a solicitat modificarea Politicii Agricole Comune și eliminarea inechităților în acordarea subvențiilor pentru fermierii din Est, față de cei din Vest!

Europarlamentarul Maria Grapini a abordat din nou, în această săptămână, la Bruxelles, în cadrul comisiei pentru agricultură din PE al cărei membru este în noul mandat, problema stringentă a modificării Politicii Agricole Comune și a eliminării inechităților în acordarea subvențiilor pentru fermierii din țările din Est, printre care și România, față de cei din Vest. La Comisia pentru agricultură din PE, s-a discutat despre Politica agricolă comună: modelarea unui viitor pentru agricultura durabilă și ecologică!

De altfel, în calitatea sa de vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, dar și de membru al comisiei pentru Agricultură (AGRI,) eurodeputatul Grapini a solicitat ferm, în mai multe intervenții, în plenul PE de la Strasbourg, inclusiv în precedentul mandat, sprijin pentru fermieri, dar și modificarea Politicii Agricole Comune, pentru a elimina inechitățile în acordarea subvențiilor pentru fermierii din țările din Est, printre care și România, față de cei din Vest.

De asemenea,  Maria Grapini l-a interpelat recent, în cadrul audierii acestuia, pe comisarul desemnat pentru agricultură și alimentație, Cristophe Hansen. Întrebările eurodeputatului Grapini au vizat necesitatea unei competiții corecte pe piața Uniunii Europene.

“S-a vorbit aici, domnule comisar desemnat, despre o posibilă extindere a Uniunii Europene și despre situația Politicii Agricole Comune, după 2027. V-aș întreba, concret, care este punctul dumneavoastră de vedere în privința viitorului plăților directe? Pe de altă parte, legat de intrările produselor din Ucraina, considerați că, în prezent, pentru a evita destabilizarea piețelor agricole din statele UE, este necesară reglementarea, în continuare, a intrării produselor ucrainene în piața UE?”, a precizat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini, care a adăugat, în context, că unele țări europene, printre care și România, au fost afectate.

Întrebându-l tranșant dacă consideră că măsurile de protecție a pieței UE,  în vigoare din luna iunie a anului trecut, sunt suficiente, Maria Grapini i-a solicitat comisarului desemnat pe agricultură să își prezinte poziția față de actuala renegociere a Acordului de liber-schimb cu Ucraina!

“Și, pentru că s-a vorbit de crize, domnule comisar desemnat, aveți de gând să instituiți un instrument suplimentar pentru managementul crizei și să măriți pachetul de rezervă agricolă, pentru că știm bine că ne confruntăm cu aceste crize succesive?”, a conchis eurodeputatul.

Susținătoare ferventă a drepturilor fermierilor români, europarlamentarul Maria Grapini a precizat că, înainte de a avea loc audierea oficială a noului comisar pentru agricultură, Christophe Hansen, a avut loc, în cabinetul domniei sale, o întâlnire tête-à-tête cu acesta.

„Am putut, astfel, să vorbesc doar eu cu el și să-i spun toate îngrijorările mele legate de fermierii români: subvențiile diferite ale fermierilor din Est, față de cei din Vest, și nevoia unei noi generații de fermieri. Partea bună este că el provine dintr-o familie de fermieri și știa foarte bine aceste probleme. I-am spus că, în România, avem un Club al Tinerilor Fermieri, care formează mii de tineri agricultori, tineri care au făcut școala afară și care au revenit în România și-și fac astăzi  propriile ferme, ceea ce este extraordinar!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a precizat că, în cadrul discuțiilor, l-a întrebat tranșant pe  Christophe Hansen dacă va reforma Politica Agricolă Comună, explicându-i, în context, că este inadmisibil ca România, membru al UE din 2007, să nu aibă, în privința fermierilor săi, subvenții egale cu cei din Vest.

De reamintit faptul că în cadrul comisiei AGRI din Parlamentul European, europarlamentarul Maria Grapini a adresat, în noul mandat, mai multe întrebări punctuale ministrului ungar al agriculturii, István Nagy, pe tema priorităților Președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, în domeniul agriculturii.

Maria Grapini, scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene pentru facilitarea accesului tinerilor fermieri la finanțare

Pe aceeași linie de susținere a tinerilor fermieri, eurodeputatul Grapini a transmis o scrisoare deschisă Comisiei Europene pe tema rezolvării problemei tinerilor fermieri în accesarea finanțării.

Potrivit europarlamentarului Grapini, în ultimii ani, fermierii s-au confruntat cu perturbări majore cauzate de dezastre climatice, șocuri pe piețele alimentare din cauza războiului din Ucraina și îngrijorări iminente legate de acordul comercial UE-Mercosur. O consecință semnificativă a acestor factori este, a adăugat Maria Grapini, că accesul fermierilor la finanțare a devenit din ce în ce mai dificil, pe măsură ce riscurile din sector au crescut. Mai mult, susține europarlamentarul, fermierii se confruntă cu probleme de lichiditate, după ce au fost nevoiți să facă față perturbărilor repetate.

“Această problemă este resimțită și mai acut de tinerii fermieri, care sunt considerați a avea un profil de risc și mai ridicat din cauza presupusei lipse de experiență; ceea ce face ca aceștia să fie de 2-3 ori mai predispuși să fie respinși de furnizorii de credite!”, a mai spus Maria Grapini.

Având în vedere acest aspect, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei următoarele întrebări:

-Ce măsuri intenționează Comisia să adopte pentru a reduce profilul de risc al tinerilor fermieri, crescând astfel șansele ca cererile lor de împrumut să fie aprobate și la rate de dobândă mai mici?

-A luat în considerare Comisia crearea unor instrumente financiare destinate furnizorilor de credite agricole pentru a-i încuraja să accepte împrumuturile pentru tinerii fermieri și să reducă ratele dobânzilor la aceste împrumuturi, prin scheme precum garanțiile de datorii?