Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a votat pentru noi legi care să combată abuzurile asupra femeilor

Umanista Maria Grapini, membră a Grupului S&D, este cunoscută pentru nenumăratele demersuri făcute pentru apărarea drepturilor femeilor. Timp de mai mulți ani, Maria Grapini, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, a adus contribuții la îmbunătățirea reglementărilor europene pentru combaterea violenței de orice fel împotriva femeilor.
„Sunt bucuroasă că am contribuit prin vot la reglementarea privind lupta împotriva violenței asupra femeilor. Sper ca în cel mai scurt timp să se ajungă la implementarea și respectarea actului legislativ votat astăzi! 850 mii de femei mor anual din cauza violențelor!”, a menționat, europarlamentarul Maria Grapini, după vot.
Una din trei femei din UE s-a confruntat cu violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani. Una din două femei a fost hărțuită sexual. Violența bazată pe gen, violența sexuală și violența domestică sunt cele mai răspândite încălcări ale drepturilor femeilor în Europa. Aceste încălcări grave ale drepturilor omului sunt infracțiuni care afectează în mod disproporționat femeile. Maria Grapini susține că acestea sunt crime care nu trebuie să rămână nepedepsite.
Astăzi, comisiile pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) și pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au adoptat o poziție clară cu privire la Directiva privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în UE. După ce guvernele naționale nu au inclus infracțiunea de sex neconsensual ca viol în poziția Consiliului la începutul acestei luni, deputații europeni au transmis un mesaj puternic în sensul în care toate cazurile de act sexual neconsensual trebuie clasificate drept viol în legislația fiecărui stat membru al UE. Legile ghidează atitudinile și comportamentele în societate, motiv pentru care este esențial să se clarifice în legislația UE că sexul fără consimțământ este viol. Negocierile din cadrul trilogului cu Consiliul privind directiva pot începe după votul în plen programat pentru luna iulie.
Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”