European: „Românii s-au săturat de dublă măsură! Nu suntem în Schengen şi ne ţineţi în întuneric, la lumânare!” VIDEO

Europarlamentarul Maria Grapini a susţinut un discurs fără menajamente în Parlamentul European, acuzând Comisia Europeană de dublă măsură în privinţa cererii ca toate statele membre să economisească 5% la energie electrică.

 

Maria Grapini a punctat în discursul său faptul că România are deja unul dintre cele mai scăzute consumuri de energie electrică din Uniunea Europeană, astfel că nu ar trebui să fie obligată să facă aceeaşi economie ca statele care consumă de câteva ori mai mult.

 

„Doamna presedinte, doamna comisar, criza energetica se accentueaza. Iarna bate la usa. Din punctul meu de vedere, si al cetatenilor romani pe care ii reprezint, Comisia Europeana mimeaza solidaritatea. Si am sa va explic de ce.

Romania are o jumatate dintre gospodarii care utilizeaza biomasa si doar 44% dintre gospodarii sunt racordate la gaz metan. Doar o treime din locuintele din Romania sunt racordate direct la gaz metan. Consumul mediu de gaz metan pe locuinta este sub media Uniunii Europene. Romania consuma sub un MWh energie electrica.

Sunt alte state care consuma de doua, de trei ori mai mult, chiar de patru sau cinci ori. Si vine Comisia cu propunerea ca toate statele sa scada consumul cu 5%. Pai daca cetateanul din tara mea deja consuma sub un MWh, trebuie sa mai scada cu 5%, la fel ca cel din Suedia, care consuma de patru ori mai mult, ce se intampla cu cetateanul din tara mea?

 

Nu credetii ca solidaritatea inseamna sa avem consum egal pentru toti cetatenii din cele 27 de tari? Pentru ca romanii s-au saturat de dubla masura: nu suntem in Schengen, avem viza pentru SUA si ne puneti sa traim in intuneric si la lumanare.”, a spus europarlamentarul român.