Maria Grapini, după votul Rezoluției Revoluției din Decembrie 1989: “Este o zi memorabilă, pentru trecut, pentru prezent, pentru România, pentru eroii Revoluției!“

Rezoluțiea Revoluției din Decembrie 1989

Parlamentul European a adoptat, joi, 19 decembrie, proiectul de Rezoluție privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, cu o majoritate impresionantă: 513 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 87 de abțineri.

Europarlamentara din Timișoara Maria Grapini a semnat, alături de alți eurodeputați români, din toate cele trei grupuri politice mari, textul Rezoluției și a avut, recent, o intervenție percutantă în PE.

Dați-mi voie, că este comemorare, să fac o plecăciune în fața miilor de morți, în fața timișorenilor care s-au sacrificat primii, în fața românilor care au ieșit fără arme, cu brațele deschise în fața celor care au venit să îi împuște, pur și simplu să îi împuște! Cred că avem datoria, dragi colegi și instituții europene, să respectați poporul român. Poporul român este proeuropean. Nu vă luați după informații și după anumiți conducători, poporul român este proeuropean. Locul nostru este în UE! Din respect, acum la 30 de ani, cer Comisiei, Consiliului și Parlamentului să respecte drepturile românilor – cetățeni europeni! Dați-ne credibilitate, pentru că, da, în 30 de ani, România s-a schimbat mult!”, a declarat Maria Grapini, în 16 decembrie.

Astăzi, după votul dat pe Rezoluția Revoluției, Maria Grapini a transmis de la Strasboug: “Este o zi memorabilă! Pentru trecut, pentru prezent, pentru România, pentru eroii Revoluției!“.

Rezoluțiea Revoluției din Decembrie 1989

În sinteză, Rezoluția Revoluției din Decembrie 1989 spune:
1. comemorează și aduce un omagiu victimelor revoluției din decembrie 1989 care și-au sacrificat viața pentru a pune capăt dictaturii totalitare din România, aducând un omagiu victimelor și familiilor acestora;
2. ia act de faptul că sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a permis tranziția României către democrație, statul de drept, economia de piață, precum și integrarea sa ulterioară în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană;
3. solicită statului român să își intensifice eforturile pentru a elucida adevărul revoluției, o necesitate absolută pentru românii, România, Europa și Uniunea Europeană, având în vedere dreptul poporului român de a învăța adevărul, la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989;
4. solicită instituțiilor Uniunii Europene și ale statelor sale membre, inclusiv României, să depună toate eforturile posibile pentru a asigura comemorarea crimelor regimurilor comuniste și să garanteze că astfel de crime nu vor mai fi niciodată angajate;
5. încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Consiliului, Comisiei, guvernelor și parlamentelor tuturor statelor membre.

Maria Grapini: „Să votăm amendamentul care acuză trupele străine din Afganistan, sub conducerea SUA, că n-au intervenit în abuzurile asupra copiilor!”

Europarlamentara Maria Grapini a avut, joi, 19 decembrie, o intervenție dură, în plenul PE de la Strasbourg, pe tema abuzurilor din Afganistan, subiect aflat pe ordinea de zi a plenarei europene.

Maria Grapini a citat din recentul raport al Secretariatului ONU, care arată că peste 12.000 de copii au fost uciși, mutilați, iar violul și agresiunea asupra copiilor în Afganistan există în continuare, în ciuda măsurilor întreprinse, prin schimbarea codului penal, respectiv prin promulgarea unei legislații noi în domeniul protecției copilului.

Nu s-a reușit protejarea copiilor! Cred că este important să votăm această Rezoluție și rog colegii să voteze amendamentul prin care, în mod special, acuzăm trupele străine din Afganistan, sub conducerea SUA, că n-au intervenit în cazurile de abuzuri asupra copiilor! Vreau să atrag atenția că abuzuri asupra copiilor avem și în statele membre, avem minori agresați. Recent, în țara mea, un cetățean olandez a agresat două fetițe. S-a sinucis după ce a fost descoperit, dar trebuie să fim atenți cu copiii noștri, cu generațiile care vor veni, în lume și în Europa!”, a declarat Maria Grapini, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.