Maria Grapini, intervenție fermă, în comisia LIBE, pe tema restrângerii drepturilor cetățenilor în pandemie. Comisarul pe Justiție, sub tirul întrebărilor eurodeputatului PPU (social-liberal)!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut, în prezența comisarului pe Justiție, Didier Reynders, o intervenție fermă, în timpul dezbaterilor din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne!

Maria Grapini a avertizat asupra faptului că, în perioada pandemiei, în toate statele membre, s-au încălcat și s-au restrâns drepturile cetățenilor cu  mult peste ceea ce se permitea din punct de vedere constituțional.

În context, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, comisarului pe Justiție, mai multe întrebări: Credeți că, în cazurile Ungariei și Poloniei și s-au mai adăugat aici și alte state, ar putea fi precizat, ca și în cazul României, că nu se respectă statul de drept, atâta timp cât președintele dă dispoziții ministrului Justiției, iar Guvernul condiționează prezența la lucru a cetățenilor în funcție de vaccinare? Se încalcă sau nu drepturile cetățenilor și, implicit, și statul de drept? Și, în final, vă întreb dacă dvs considerați, dar să ne dați un răspuns tranșant, dacă trebuie sau nu respectate deciziile Curților Constituționale din statele membre pentru că, spre exemplu, în țara mea nu s-au respectat aceste decizii?

“Din păcate, Comisarul pe justiție a ezitat să răspundă la întrebările concrete. S-a rezumat în a spune că legislația europeană este prioritară și că prioritar este dreptul european, înaintea dreptului național!”, a mai precizat Maria Grapini.