Maria Grapini, intervenții ferme, în plenul PE, împotriva abuzurilor băncilor. Eurodeputatul a cerut ca persoanele cu venituri mici să fie protejate în privința creditelor de consum!

Protejarea drepturilor firmelor și a cetățenilor împotriva abuzurilor băncilor a reprezentat și continuă să reprezinte, și în noul mandat, o prioritate pentru europarlamentarul Maria Grapini.

Astfel, Maria Grapini a reiterat, în cadrul unor intervenții ferme în plenul PE, necesitatea ca persoanele cu venituri mici trebuie protejate în cazul creditelor de consum.

Potrivit eurodeputatului Grapini, informațiile false referitoare la creditele de consum vor fi sancţionate.

„Îți dau credit, plătești când vei putea, e o dobândă atrăgătoare! În această modificare de directivă este spus foarte explicit că această campanie înșelătoare-în a da cetățeanului, care e strâns cu ușa și are nevoie de un credit de consum, informații care să-l tenteze și după aia tu să nu respecți ce ai spus inițial-va fi de acum aspru sancționată”, a punctat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul a mai spus că prin modificarea Directivei privind creditele de consum s-au eliminat, practic, creditele personalizate!

„Dacă este un credit de consum, înseamnă că oamenii cu venituri mici apelează la acest tip de credit și, în context, trebuie să le oferim toate informațiile de la bun început”, a adăugat europarlamentarul Grapini, care a salutat faptul că, în sfârșit, s-a eliminat discriminarea care exista referitoare la creditele de consum.

De menționat faptul că Maria Grapini a precizat, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, în privința creditelor de consum, că acestea sunt pentru oamenii cu veniturile cele mai mici și respectivii consumatori trebuie să fie protejați de inducerea în eroare de către furnizorii de credite.

“Creditele de consum nu sunt pentru cei bogați. Creditele de consum sunt pentru oamenii care au nevoie, așa cum spune și numele creditului, de sume mici, pentru consum. Ei trebuie protejați și mă surprinde că au fost colegi aici care au spus că nu este nevoie ca acești oameni să fie protejați”, puncta eurodeputatul Grapini.

În context,  Maria Grapini a avertizat în privința capcanelor generate de publicitatea falsă, neadevărată, care îi atrage, în special pe cei cu venituri mici, care au nevoie să împrumute o sumă de bani. Există numeroase situații, a mai spus europarlamentarul, în care cetățenii observă că, în timpul derularării contractului, li se schimbă unilateral condițiile de creditare.

„Ne confruntăm chiar acum când vorbim cu aceste lucruri. Nu sunt, din păcate, contracte care să meargă până la capăt cu aceleași condiții. Pe de altă parte, trebuie să extindem domeniul de aplicare, așa cum s-a spus, conform principiului “cumpără acum, plătește mai târziu!” și cetățenii de bună-credință riscă, astfel, să intre în insolvență”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul a susținut că existența acestor discriminări este, până la urmă, un lucru foarte grav care îi afectează pe cei care iau credite de consum.

În contextul în care românii plătesc cele mai mari dobânzi din Europa, Maria Grapini a criticat dur, într-o altă intervenție în plenul PE, politica băncilor, în privința modului dezavantajos pentru cetățean de rambursare a unui credit.

În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul Grapini a dat ca exemplu de bună practică modul în care, în Germania, se aplică rambursarea unui credit al unui cetățean.

“În Germania se rambursează, mai întâi, din creditul principal și nu ca în cazul României, unde plătim șapte ani doar dobânzi, fără a scădea din acesta. Mai mult, în țara noastră modalitatea de calcul și rambursare a creditului este total defavorabilă celui care se împrumută”, a punctat europarlamentarul.