Eurodeputatul Maria Grapini îl pune la punct pe Viktor Orban: Folosește slăbiciunea autorităților române și face o politică externă agresivă în România, pentru a avea susținere la alegerile din Ungaria!

Referitor la declarațiile premierului ungar, făcute recent, la Școala de vară a maghiarilor de la Tușnad, eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, consideră că Viktor Orban folosește slăbiciunea autorităților române și face o politică externă agresivă în România, pentru a avea susținere în Ungaria, în alegerile naționale.

„Putem observa că, spre deosebire de anii trecuți, discursul lui Viktor Orban din acest an a fost ironic. Acesta nu a vrut să mai folosească cuvinte tari, pentru a nu se ajunge din nou la reclamațiile făcute la Consiliul Național al Discriminării. Eu vreau să spun că premierul Orban face o politică agresivă în România, și nu numai în România, dar acum vorbim de țara noastră, pentru a avea suport în

Ungaria, pentru că din acest motiv a rămas atâția ani premier acolo, în timp ce noi am schimbat 20 de premieri”, a precizat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că, din punctul său de vedere, ca și oficial al unui stat membru al UE, Viktor Orban nu ar trebui să încurajeze aceste separații și tratament discriminatoriu, pentru că, până la urmă, „asta a făcut, și anume, a salutat și le-a mulțumit celor care au venit la manifestare cu steagurile Ținutului Secuiesc”.

“Să fie foarte clar: nu există un asemenea Ținut Secuiesc! Putea să mulțumească românilor care au venit cu steaguri românești! Pentru că, până la urmă, când te duci în vizită într-o țară, trebuie să respecți atât Constituția acesteia, cât și drepturile cetățenilor majoritari. Să știți că nimeni nu-i discrimează în România pe maghiari. Eu sunt din Timișoara și am prieteni maghiari, am făcut revelionul împreună, inclusiv în Ungaria”, a punctat  eurodeputatul umanist.

De asemenea, Maria Grapini consideră că Viktor Orban dorește să rămână la conducerea Ungariei cu acest mesaj extremisto-naționalist. Totodată, europarlamentarul susține că trebuie făcută o disociere clară între a fi patriot și a adopta, în context, măsuri bune pentru oamenii din țara ta și a incita în mod direct, cum a făcut anii trecuți, și indirect, cum a făcut în acest an, populația minoritară dar și pe cea majoritară.

„Dacă îți respecți statutul de lider al unui stat membru al UE, acest lucru nu se face. Dar, din păcate, Viktor Orban, se folosește din plin și de lipsa de reacție a oficialilor români, în special a președintelui Iohannis”, a conchis Maria Grapini.