Maria Grapini trage un semnal de alarmă: Nu voi accepta să fim tratați ca cetățeni de “mâna a doua”!

Astăzi în Palamentul European  s-a votat un Raport care prevede modificarea legii privind alegerile europarlamentare. Se dorește rezervarea a 28 de locuri pentru candidații  care să fie votați trans național, adică de cetățenii din toate cele 27 de state și celelalte locuri repartizate țărilor , să se voteze la nivel național!

Despre Raportul prezentat și ceea ce prevede el, în ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare,  a făcut precizări și europarlamentarul umanist Maria Grapini, care nu este de acord cu cele stabilite, țările mici fiind defavorizate.
Deși, aseară la dezbateri părea că nu va trece la vot, azi a trecut acest Raport , care are foarte multe probleme tehnice, legale, etice!
”În primul rând încalcă art 14 din Tratat care nu prevede două liste: una la nivel european și alta la nivel național.
Apoi,  este total lipsit de etică, este clar ca vor fi avantajate țările mai mari, care vor avea candidati pe lista europeană, pentru că nu există pus prag electoral, ci câstigă cel care ia cele mai multe voturi! Cum vor vota sutele de milioane de europeni un candidat dintr-o anumită țară, fără să-l cunoască??? ?Listele transnaționale vor îmbunătăți, desigur,ponderea politică a țărilor mari! Faptul că un reprezentant dintr-o țară mica este pe listă, nu înseamnă că va fi ales! Apoi acest tip de alegeri, va crea două tipuri de europarlamentari: unii aleși la nivelul propriei țări și alții aleși în toate cele 27 de țări -“ superparlamentari(?)”! Cum să avem candidați europeni, care să fie votați în 27 de țări,  dacă nu există mai întîi o cetățenie europeană,  pe lângă cea nativă? Cetățenii care votează o listă plină de candidați necunoscuți , nu îi vor face să se simtă mai bine reprezentați, așa cum invocă inițiatorii!

Este o ipocrizie fără margini, această falsă  democrație invocată! De fapt “vedetele” din cele mai mari țări doresc să-și asigure un loc sigur la alegeri! Personal nu voi mai candida, pentru că, nu am acceptat și nu voi accepta să fim tratați ca cetățeni de “mâna a doua”! Acum,  încearcă să scoată și eurodeputați de mâna a doua. Trist este că, au fost și români care au votat această parodie de propunere electorală împachetată  în “dorința de creștere a reprezentării cetățenilor”!  Vom vedea dacă va trece în Consiliu…..eu nu cred, căci…  trebuie unanimitate! Așa se dă apă la moară extremiștilor!” a transmis europarlamentarul Maria Grapini.

Această propunere electorală a fost votată de europarlamentarii USR: Dacian Cioloș, Vlad Botoș ,Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu, Alin Mituța, Nicolae Sțefanuță ,Gheorghe,Pîslaru.  Împotrivă au votat: Carmen Avram, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru. Rovana Plumb, Daniel Buda,Traian Băsescu ,Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, Dan Marinescu, Virgil Motreanu, Vlad Nistor, S-au abținut: Victor  Negrescu, Sigfried Mureșan, iar restul nu au votat: Rareș Bogdan,Cristian Terheș, Cristian Bușoi, Mihai Tudose, Claudiu Manda. Nu a votat nici europarlamentarul Dragoș Benea.

Europarlamentarul umanist a cerut explicații în privința numărului și a reprezentativității cetățenilor prezenți la dezbaterea care a condus la introducerea listelor transnaționale. „Nu cumva, noi, europarlamentarii, care avem în spate milioane de voturi, suntem mai reprezentativi în condițiile în care , suntem votați, practic, de o țară întreagă? Eu fac parte dintr-un partid mic, care nu face parte dintr-o mare familie europeană. Aceste partide vor fi excluse sau nu din această ecuație?”, a cerut explicații Maria Grapini.

În răspunsul său, comisarul pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, a spus că ”toți cetățenii vor o Europă mai rezilientă, mai sigură, mai democratică, cu mai multă Justiție și mai multă corectitudine, în special, socială”