O NAȚIUNE NU POATE EXISTA DACĂ NU ÎȚI IUBEȘTI ȚARA

Aproximativ 1000 de persoane, de români patrioți au participat duminică,  la serbările naționale de la Țebea. Târgul și spectacolul folcloric nu s-au mai ținut,  din cauza restricțiilor impuse de autorități. 

La manifestare au luat parte prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a depus la mormântul lui Avram Iancu, coroane de flori din partea Executivului, secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, parlamentarii europeni Maria Grapini și Sigfrid Mureșan,  lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi diferitelor instituţii ale statului din zonă sau din judeţele învecinate, primari, etc. După ceremoniual militar și religios, s-au depus coroane de flori la mormântul aflat la Biserica Ortodoxă din Țebea, cinstind memoria lui Avram Iancu, Gheorghe Firczak, președinte al Asociației Județene a Răniților și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Deva-Hunedoara, deputați și senatori, precum și alți membri ai unor asociații și organizații cultural – istorice, asociația cadrelor militare, etc.

”Patriotismul nu se manifestă prin vorbe, ci prin fapte! Politicienii trebuie să își arate patriotismul prin acțiuni concrete. Avram Iancu a plecat de 149 de ani dintre noi, dar a lăsat în inimile românilor și a generațiilor următoare idea de înalt patriotism. “O națiune nu poate exista dacă nu îți iubești țara!” Asta o spun și acolo, în Parlamentul European, de multe ori. Avram Iancu ne- a dat o lecție de istorie pe care suntem obligați să o transmitem mai departe. Dacă nu îți iubești țara, nu aparții țării. Asta o spun mereu. A iubi țara nu înseamnă a declara, ci înseamnă a face. Avram Iancu este, până la urmă, o veritabilă lecție de istorie care trebuie știută de orice român dar, mai ales, ar trebui luat ca exemplu în acțiune, implicare, dăruire și atitudine. Patriotismul, credința și educația ne pot salva ca națiune!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini. Scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu a  organizat și în acest an marșul dedicat Eroului Național, Avram Iancu. A fost  a XI-a ediție a acestui eveniment, pe care patriotul român l-a inițiat și l-a menținut pe parcursul anilor. Deși se confruntă cu probleme de sănătate, Laurian Stănchescu nu a abandonat lupta sa pentru păstrarea vie a memoriei înaintașilor noștri.

  

Marșul de 100 de kilometri, prin care este cinstită viața eroului Avram Iancu și lupta sa pentru libertatea transilvănenilor, a debutat la Deva, continuă la Vidra de Sus, în Munții Apuseni, și s-a  încheiat la Țebea, duminică, 12 septembrie. Aici colegul nostru s-a întâlnit cu alți români patrioți din ȚARA MOȚILOR. Laurian Stănchescu este inițiatorul legii prin care Avram Iancu a fost declarat Erou Național, dar și a altor patru legi, prin care Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoscuți drept martiri și eroi ai neamului românesc.

 “Este un eveniment care trebuie să rămână în sufletul tuturor românilor. Cred cu tărie că testamentul pe care Avram Iancu l-a lăsat în urma sa să ne mobilizeze pe toți, să avem acest testament în suflet, să acționăm ca atare, fiindcă România trebuie să devină un stat așa cum a fost, așa cum și l-a dorit Avram Iancu, cu oameni care să aibă putere să decidă, cu oameni care să nu se lase să fie conduși de altcineva”, a ținut să și  transmită președitele CJ, Laurențiu Nistor.

  

Printre cei prezenți la Țebea  i-am  întâlnit  pe cunoscuții artiști Nicolae și Tudor Furdui Iancu, nelipsiți la spectacolul ce era organizat, în care, cântecele patriotice erau  nelipsite.

”Spectacolul comemorativ era preluat și transmis integral, de zeci de ani, de Televiziunea Română – TVR1, pentru a putea fi vizibil astfel, de către fiecare român din toate colțurile lumii. Anul trecut – 2020 și anul acesta – 2021, „din motive mai greu sau mai ușor de înțeles”, acest spectacol a fost ANULAT, iar ceremonia de comemorare a eroilor s-a desfășurat într-un cadru mult mai restrâns, deși în acest an, la nivel național, s-au desfășurat diverse evenimente cu mii și zeci de mii de oameni, unul dintre ele fiind chiar în acest moment în plină desfășurare – UNTOLD – Cluj Napoca. Astfel că invocarea motivului „pandemiei” consider că este doar un pretext și nu este plauzibil și este INADMISIBIL pentru români, în condițiile în care evenimentele de o altă natură, dar cu aglomerații umane imense și intense, s-au organizat și se desfășoară încă, chiar și în acest moment în alte locuri din țară.

    

Întrebarea firească este atunci – „De ce, la Țebea, nu se poate”??? Eroul Național Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan și toți eroii neamului românesc care au luptat până la sacrificiul suprem pentru binele acestei țări, pentru bunul trai al acestui popor și pentru păstrarea identității naționale, oare nu mai merită cinstea, onoarea, respectul și recunoștința românilor, iar ceremoniile de comemorare nu mai trebuie să fie organizate la cel mai înalt nivel posibil, așa cum s-ar cuvenit. Ce se întâmplă cu românii, cu spiritul românesc, încotro ne îndreptăm, încotro se îndreaptă România. Oare, începem să ne pierdem identitatea națională și să nu ne mai cunoaștem și recunoaștem istoria, eroii și tradițiile??? Cum le vom mai putea spune copiilor, nepoților și „urmașilor urmașilor” noștri despre înaintașii lor și despre faptele lor mărețe, care raportat la faptele noastre de astăzi sunt într-o totală contradicție. Însă, așa cum se observă în fotografii, să revenim la o viziune mai optimistă, pentru că încă se mai zărește acolo o rază de soare , un semn și o urmă de speranță, care veghează și străbate printre ramurile gorunilor lui Horea și a lui Iancu,  stejarii seculari care au dăinuit peste veacuri, precum poporul român, și din sămânța cărora au răsărit alți goruni viguroși,  ca simbol al continuității și ca exemplu de urmat pentru generațiile viitoare de români Panteonul Moților este acum aproape pustiu, însă „Poarta Eroilor Neamului” este deschisă, iar glasul Iancului ne cheamă și ne îndeamnă românește: „No haidați ficiori după mine, dacă vreți să trăim bine!”, și ne aduce aminte că  „Unicul dor al vieții mele e să-mi văd națiunea mea fericită!”” a conchis și subliniat atât de bine, Tudor Furdui Iancu.